Angela Merkel u UN-u: Griješe države koje misle da bolje mogu same

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel ocijenio je da izazovi budućnosti nisu isti danas kao što su bili prije 75 godina kada je osnovan UN (EPA)

Svjetski lideri složili su se tokom održavanja posebne sjednice UN-a posvećene 75. godišnjici od osnivanja te organizacije da je potrebna jača saradnja, posebno u slučaju globalnih problema kakva je pandemija korona virusa, prenosi agencija Tanjug.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla kako je UN nakon Drugog svjetskog rata učestovao u uspostavljanju novog svjetskog poretka i zajednice za očuvanje mira i budućnosti. Ipak, ona je primijetila da je UN prečesto morao zaostati za svojim idealima, kako su interesi pojedinačnih država članica s vremena na vrijeme spriječile ovaj poredak da funkcionira na način na koji je prvobitno zamišljeno. Ona je istakla da oni koji vjeruju da mogu bolje sami – griješe.

“Naš svijet je nešto što dijelimo, naše patnje također. Mi smo jedan svijet“, istakla je Merkel.

Ona se osvrnula na pandemiju COVID-19 i rekla da je ovo jedan od primjera koji pokazuje da globalni problemi zahtijevaju globalnu kooperaciju izvan nacionalnih granica i na svim nivoima.

Kancelarka Njemačke je istakla kako UN može biti efikasan samo kada su njegove članice ujedinjene, naročito kada je riječ o najvažnijim sigurnosnim pitanjima, kao što je situacija u Libiji i Siriji. Merkel je rekla da moramo uraditi sve što je u našoj moći da nađemo zajednička rješenja, a da UN mora nastaviti da se razvija kako bi bio u poziciji da odgovori globalnim izazovima u 21. vijeku.

Zaštita najranjivijih

Španski kralj Felipe VI je izrazio zahvalnost zbog postojanja UN, kao i zahvalnost svima onima bez kojih ova organizacija ne bi postojala i svima onima koji su učestvovali i koji učestvuju u ostvarivanju njene misije.

On je istakao kako je potrebno veće jedinstvo i saradnja među nacijama, kao što pokazuje pandemija COVID-19 sa kojom se u ovom trenutku čitav svijet bori. Španski kralj je rekao da je za UN važna ideja obavezanosti, i u tom kontekstu je istakao da će Španija ostati lojalan član UN i pouzdan partner drugih država koje su njene članice.

Španija će ostati posvećena održivom razvoju, zaštiti životne sredine, borbi protiv terorizma, zaštiti najranjivih, te poboljšanju života ljudi u cjelini, pomagajući provođenje vizije UN u realnost, istakao je španski kralj.

Ranije na sjednici, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel ocijenio je da izazovi budućnosti nisu isti danas kao što su bili prije 75 godina kada je osnovan UN, te kako ti izazovi traže naše potpuno zalaganje i borbu za univerzalne vrednosti.

Kako je rekao, on je i kao političar i kao građanin zabrinut za budućnost planete i volio bi osigurati da njegova i druga djeca imaju slobodu i poštovanje, svijet bez diskriminacije, kao i pristiup vodama i šumama i „šire svoja krila“.

Izgradnja mira

Predstavnica SAD-a Cherith Norman, koja je govorila umjesto predsjednika Donalda Trumpa, izjavila je da institucije postoje da služe ljudima, kao i da je SAD ponosan što je 75 godina služio UN. Ona je rekla kako je UN doživio nevjerovatnu evoluciju, te istakla da je SAD bio najveći donator UN svih 75 godina.

Kineski predsednik Xi Jinping izjavio je da je pandemija COVID-19 veliki izazov za čovječanstvo, a zbog nove realnosti svijet mora razmisliti kakav UN želi za svijet u eri poslije pandemije. Kako je rekao, svi moramo zajedno raditi kako bi osigurali bezbjednost, što je imperativ.

“Nijedna država nema pravo na dominaciju globalnim dešavanjima, na kontrolu sudbine drugih niti samo za sebe čuvati napredak u razviju. Treba se smanjivati obim djelovanja, da niko ne bude nasilnik ili šef svijeta. Unilateralizam je slijepa ulica“, istakao je čelnik Kine u očitom kritiziranju Washingtona.

Francuski predsednik Emmanuel Macron izjavio je kako su se brojni graditelji mira obavezali na različitim nivoima da rade u službi UN-a.

Kako je rekao, postoji posvećenost i potreba da se suočimo sa realnošću.

Izvor: Agencije