Lideri G7 za vikend u Biarritzu o globalnim temama

G7, Grupa G7
Skupina G7 uključuje Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu, Njemačku, Italiju, Japan i SAD (EPA)

Čelnici država članice Skupine sedam industrijskih sila (G7), kao i predstavnici Europske unije, sastat će se u francuskom priobalnom gradu Biarritzu od 24. do 26. kolovoza kako bi prisustvovali 35. summitu te grupacije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dočekat će čelnike, među kojima su britanski premijer Boris Johnson, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Fena. 

Pored njih na summit dolaze kanadski premijer Justin Trudeau, talijanski premijer Giuseppe Conte, japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump.

Skupina G7 uključuje Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu, Njemačku, Italiju, Japan i SAD.

U središtu summita G7 bit će teme iz područja vanjske politike, trgovine, nejednakosti, klimatskih promjena, razvoja afričkih partnera i digitalne transformacije.

Trumpovi odvojeni sastanci

Johnson će najvjerovatnije zatražiti od EU-a da ponovo razmisli o svojem stavu prema Brexitu i inzistirat će kod Merkel da izvrši pritisak na predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, navodi Exspress.

Predsjednik Trump naglasit će značaj američke ekonomske politike pod njegovim vodstvom na sastanku s ostalim čelnicima G7 tijekom vikenda u Francuskoj i ohrabriti saveznike da slijede američki model borbe s problemima u globalnoj ekonomiji, priopćili su zvaničnici. 

Trump će tijekom summita u Francuskoj od subote do ponedjeljka imati odvojene sastanke s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Indije i Kanade, priopćili su novinarima visoki dužnosnici njegove administracije, koji su tražili da ostanu anonimni.

Trump će razgovarati sa svojim kolegama kako da se otvore europsko, japansko i kanadsko tržište i osigura da američke tvrtke imaju otvoren put za prodaju roba i usluga, te da savezničke ekonomije jačaju skupa s američkom, prenosi Reuters.

Kako je ranije prenijela agencija AP, Macron se kao domaćin nada da će zadržati svoj imidž globalnog posrednika u vrijeme duboke političke i ekonomske nesigurnosti u svijetu i unatoč otvorenom preziru predsjednika SAD-a Donalda Trumpa prema multilateralnim razgovorima.

Predsednik SAD-a je u utorak izjavio kako bi bilo prikladno Rusiju uključiti u članstvo G7 skupine naprednih industrijaliziranih zemalja svijeta.

Pitanje Rusije

“To bi trebao biti G8 jer mnoge stvari o kojima razgovaramo imaju veze s Rusijom”, kazao je između ostaloga Trump.

Kanada je u međuvremenu priopćila da se i dalje protivi povratku Rusije u skupinu industrijski najrazvijenih zemalja svijeta, nekada poznatu kao Skupina 8, što je američki predsjednik iznio kao ideju koju bi trebalo razmotriti na summitu G7 ovog vikenda.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u srijedu da Rusija mora razmotriti konkretne prijedloge za povratak u G7, ukoliko se to predlaže.

“Teško je razumjeti o čemu se sada radi. Stoga je neophodno da se razgovori o tome premjeste iz sfere javne zabave u profesionalnu, ukoliko se G7 želi postaviti kao ozbiljan format”, rekla je ona.

Rusija je 2014. godine izbačena iz tadašnje skupine G8 zbog aneksije Krima.

Izvor: Agencije