Lideri evropskih članica odlučuju o čelnim ljudima Unije

Summit čelnika država članica EU-a na kojem se očekuje dogovor o budućim čelnim ljudima europskih institucija održava se u nedjelju u Bruxellesu.

Nizozemski socijalist Frans Timmermans na putu je da postane sljedeći predsjednik Europske komisije, rekli su u nedjelju diplomati i dužnosnici, nekoliko sati prije sastanka čelnika Europske unije na kojemu će se odlučivati o vodećim mjestima u EU-u.

Izuzimajući snažno protivljenje istočnoeuropskih zemalja, Timmermans bi trebao biti izabran predsjednikom Europske komisije nakon razgovora vođenih između Francuske, Španjolske, Nizozemske i Njemačke na summitu G20 u Japanu, kazala su dvojica diplomata i jedan savjetnik Europskog parlamenta.

Timmermans bi značio pobjedu centrista i liberala

Ako se to potvrdi, izbor će značiti pobjedu centrista i liberala, koji su osporavali ono što su smatrali sve snažnijom njemačkom dominacijom u Bruxellesu te okončati petnaestogodišju kontrolu desnog centra u Europskoj komisiji. 

“Izgleda da bi Timmermans mogao biti izabran za predsjednika Europske komisije”, rekao je Reutersu diplomat koji je sudjelovao u razgovorima, a isto je mišljenje ponovio i drugi diplomat na pitanje o izboru pet vodećih mjesta u EU-ovome novom petogodišnjem mandatu.

U slučaju pozitivnog ishoda za Timmermansa, aktualnog potpredsjednika Komisije i bivšega nizozemskog ministra vanjskih poslova, on će biti potvrđen na novu funkciju na večeri 28 čelnika u Bruxellesu koja počinje u ranim večernjim satima.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je ranije da se mjesto glavnoga izvršnog dužnosnika EU-a dodijeli europskome političkom bloku lijevog centra u novom petogodišnjem mandatu Europske komisije, kazao je savjetnik u Europskom parlamentu koji je u nedjelju nazočio razgovoru.

To bi značilo da Nijemac Manfred Weber, zastupnik u Europskom parlamentu koji je vodio kampanju kao vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP), neće dobiti mjesto predsjednika Europske komisije, iako je EPP dobio najviše mjesta na izborima u svibnju, prenosi Hina.  

Tusk, koji će kasnije tijekom dana voditi sastanak na vrhu čelnika EU-a na kojem će se odlučivati o glavnim kandidatima za vodeća mjesta u Bruxellesu, sastao se s čelnicima različitih stranačkih grupaciju Europskog parlamenta.

FT: Plenković kandidat za preuzimanje Europskog vijeća

Predložio je da predstavnici europskoga desnog centra dobiju mjesta visokog predstavnika za vanjsku politiku EU-a i predsjednika Europskog parlamenta.

Savjetnik Tobias Teuscher je kazao i da je Tusk predložio da se centrističkom bloku, kojemu pripada i stranka francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona dodijeli mjesto predsjednika Europskog vijeća.

Nije spominjao kandidata za predsjednika Europske središnje banke, kazao je Teuscher. 

Prethodno je Financial Times (FT) pisao da se Frans Timmermans nameće kao mogući predsjednik Europske komisije u kompromisu koji bi nizozemskom političaru lijevog centra povjerio najvažnijii posao u Bruxellesu i dokinuo “pat poziciju” u dogovoru oko vodećih funkcija EU-a. Prema istom izvoru, hrvatski premijer Andrej Plenković bio je jedan od izglednijih kandidata za preuzimanje Europskog vijeća. 

Manfred Weber, kandidat desnog centra za mjesto predsjednika Komisije, postao bi predsjednik Europskog parlamenta, navela je nekolicina viših diplomata.

Savjetnici upozoravaju kako bi ideja mogla lako propasti, posebice ukoliko se grupa zemalja članica koju predvodi Poljska usprotivi Timmermansu.

Francuska, Njemačka i Španjolska nalaze se među državama koje su sklone testirati takvo rješenje na idućem europskom sastanku na vrhu u nedjelju.

Diplomat: Sastanak o ‘Planu Timmermans’

Pedro Sanchez, španjolski premijer i čelnik socijaldemokratskih europskih stranaka, rekao je kolegama kako je Timmermans sada “predvodnik” u utrci za vodeće mjesto Komisije, izvršnog tijela Europske unije.

“Nedjeljni sastanak na vrhu bit će o ‘planu Timmermans'”, rekao je jedan diplomat.

Timmermans, nekadašnji nizozemski premijer, prvi je potpredsjednik sadašnje Europske komisije koju predvodi Jean-Claude Juncker.

U svibnju je vodio kampanju lijevog centra uoči izbora za Europski parlament kao “spitzenkandidat”.

Ako bude potvrđen kao nasljednik Jean-Clauda Junckera, prioriteti 58-godišnjeg Timmermansa, kako je ranije rekao, bit će borba protiv klimatskih promjena, jamčenje minimalne plaće stanovnicima Europe te izgradnja odnosa s Afrikom, domom brojnih ilegalnih migranata koji su u Europu došli u nekoliko posljednjih godina. 

Najveću prepreku za Timmermansa predstavlja grupa zemalja srednje i istočne Europe.

Čelnici tih država bili su nezadovoljni načinom na koji je Timmermans provodio politiku Europske komisije u vezi kršenja vladavine prava.

Poljska i Mađarska kazale su pregovaračima kako je za njih Nizozemac neprihvatljiv.

Očekuje se da će Europska pučka stranka, koju predvode njemački političari desnog centra, službeno nastaviti podržavati Manfreda Webera kao svog kandidata za čelno mjesto Komisije.

No, predloženi kompromis omogućio bi da se očuva koncept prema kojem bi “spitzenkandidat” došao na vodeće mjesto Komisije, što je važno načelo za Europski parlament, dok bi predsjedništvo Europskog vijeća prepustili grupaciji desnog centra.

Pariz čeka cjeloviti prijedlog, važno mišljenje Merkel

Čelnici iz novih zemalja članica, poput hrvatskog premijera Andreja Plenakovića i rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa, također su mogući kandidati za ključnu poziciju Komisije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prethodno je za Timmermansa rekao kako je riječ o osobi koja ima znanje i iskustvo potrebno za najvažniju dužnost u Bruxellesu.

No, Pariz iščekuje da se razjasni cjeloviti prijedlog prije nego što podrži kompromisno rješenje.

Neki diplomati izražavaju skepsu, tvrdeći kako potez kojim bi se poguralo Timmermansa može jednostavno biti ishodište uoči nekog novog dogovora. 

Svaki sporazum snažno ovisi o mišljenju Angele Merkel, njemačke kancelarke, koje je pod pritiskom da nastavi podupirati Manfreda Webera, bavarskog političara kojem se protivi više od 10 europskih čelnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije