Lideri EU-a uključili nuklearnu energiju u zelenu tranziciju

Neke države članice navele su kako koriste nuklearnu energiju kao dio nacionalnog energetskog miksa (EPA)

Lideri Evropske unije složili su se da će nuklearna energija biti dio rješenja evropskog bloka da učini ekonomiju ugljen-dioksida neutralnom do 2050. godine, omogućavajući im da dobiju podršku dvije države koje zavise od ugljika.

Šefovi država i vlada EU-a složili su se kako će nuklearna energija biti prepoznata kao način borbe protiv klimatskih promjena, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Dok Poljska nije odmah pristala na plan, koncesije na nuklearnu energiju bile su dovoljne da Češka i Mađarska daju saglasnost.

‘Evropski zeleni dogovor’

One su imale podršku Francuske, koja se za proizvodnju 60 posto električne energije oslanja na nuklearnu energiju.

Uspjeli su “slomiti” i otpor skeptičnih država, uključujući Luksemburg, Austriju i Njemačku.

“Nuklearna energija je čista energija”, rekao je češki premijer Andrej Babiš i dodao kako ne zna zašto ljudi imaju problem s tim.

Slovački premijer Peter Pellegrini insistirao je kako EU neće biti u stanju ostvariti svoje klimatske ciljeve bez nuklearnih elektrana. Poljska, jedan od najvećih emitera u evropskom bloku koja se u velikoj mjeri oslanja na ugalj za proizvodnju električne energije, jedina nije podržala sporazum, koji je u svom programu “Evropski zeleni dogovor” iznijela nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

U završnom memorandumu, Evropsko vijeće je priznalo potrebu da se obezbijedi energetska sigurnost i da se poštuje pravo država članica da odlučuju o energetskom miksu i biraju najprikladnije tehnologije.

Na raspolaganju milijarde eura

Neke države članice navele su kako koriste nuklearnu energiju kao dio nacionalnog energetskog miksa.

Navedeno je kako će države za koje se očekuje da će najviše stradati tokom tranzicije u budućnosti imati na raspolaganju milijarde eura u okviru plana Von der Leyen.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je izjavio kako je nuklearna energija od ključnog značaja kako članice EU-a ne bi postale zavisne od uvoza gasa ili električne energije.

Izvor: Agencije