Lideri EU-a osudili kolektivni neuspjeh u odgovoru na pandemiju

Broj novozaraženih raste u mnogim zemljama širom svijeta, a naročito u Evropi (EPA)

Lideri Evropske unije osudili su kolektivni neuspjeh u borbi protiv pandemije korona virusa na Generalnoj skupštini UN-a i istakli da je došao trenutak da se sve države ponovo ujedine u međunarodnoj saradnji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je da je pandemija, više nego na hiljade sporazuma i govora, učinila da iznenada svi shvate da su dio jednog svijeta.

“U kojem trenutku tačno smo odlučili da je izraz'promijeniti svijet’ izgubio sav smisao i značenje?”, upitao je.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je ukazao na to da je pandemija također otkrila slabost zemalja za koje se mislilo da su snažne. “Pandemija nas je sve uvela u istu bitku, protiv zajedničkog neprijatelja”, rekao je Michel.

‘Prilika za novi početak’

Giuseppe Conte, premijer Italije, koja je postala globalni simbol krize, izjavio je da pandemija vladama širom svijeta nudi “priliku za kolektivnu obnovu”.

“Ova tragedija nas je promijenila, ali nam je također ponudila mogućnost za novi početak, a na nama je da ga iskoristimo”, rekao je Conte.

Česki premijer Andrej Babiš je rekao da je vrijeme da Evropa “redefiniše svoju ulogu u svijetu” i da usmjeri pažnju na upravljanje pandemijom od strane Svjetske zdravstveno organizacije (WHO).

Drugi evropski lideri pozvali su na proširenje ovlaštenja WHO-a i njenog finansiranja.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson pozvao je zemlje da podijele više podataka o pandemiji. On je rekao da nakon devet mjeseci krize izazvane pandemijom “sam pojam međunarodne zajednice izgleda istrošeno”.

Važnost međunarodne saradnje

Holandski premijer Mark Rutte složio se sa mnogim govornicima i rekao da bi pandemija trebalo da bude znak za uzbunu za čitav svijet i UN. On je podsjetio da će morati da se pojača međunarodna saradnja, ako se želi pobijediti virus.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis apelovao je na više međunarodne pomoći za rješavanje migrantske krize u njegovoj zemlji.

Papa Franjo je rekao da svijet treba da donese odluku dok pokušava da izađe iz krize izazvane COVID-om 19 i odgovori na ekonomske probleme kojima su pogođene najranjivije grupe i pojedinci: veća solidarnosti i multilateralizam ili sve veće povlačenje u “individualizam i elitizam”.

Drugi lideri su ukazali na brojne konflikte širom svijeta – od Kašmira, preko Bliskog istoka, do Gruzije.

Ovogodišnja Generalna skupština UN-a održana je u trenutku u kojem broj novozaraženih raste u mnogim zemljama širom svijeta, a naročito u Evropi.

Broj preminulih od COVID-a 19 na svjetskom nivou približava se cifri od jednog miliona, iako stručnjaci smatraju da je stvarni broj mnogo veći.

Izvor: Agencije