Lider proruskih pobunjenika poginuo u eksploziji

Aleksander Zaharčenko se pridružio miliciji u Donjecku 2014. godine, a nakon toga je izabran za lidera DNR-a (Reuters)

Lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksander Zaharčenko poginuo je u eksploziji u restoranu u centru Donjecka, saopćio je izvor.

“Lider DNR-a Aleksander Zaharčenko poginuo je u eksploziji u restoranu ‘Separ’. Ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev je ranjen”, dodao je izvor iz sigurnosnih struktura DNR-a.

Timofejev je prevezen u bolnicu.

Kasnije, u večernjim satima, potvrđeno je da su osumnjičeni za ubistvo Zaharčenka uhapšeni.

“Uvedeno je vanredno stanje, granice su zatvorene, a već su uhapšeni osumnjičeni za izvršenje ovog terorističkog čina”, rekao je Aleksander Kazakov, savjetnik lidera Donjecke republike, za televiziju Rusija 1.

Putinova osuda

Oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin rekavši kako je to “podli čin”.

“Oni koji su izabrali put terorizma ne žele da traže mirno rješenje sukoba”, izjavio je Putin te izrazio saučešće stanovnicima Donbasa.

“Riječ je o očiglednoj agresiji Ukrajine. Čelnik DNR-a ubijen je u atentatu koji se dogodio u popodnevnim satima u centru Donjecka”, rekao Denis Ušilin, predsjedavajući narodnog vijeća samoproglašene republike.

Proruske vlasti službeno su potvrdile pogibiju, koja je, kako kažu, “rezultat terorističkog čina”.

Četiri godine na čelu pobunjene regije

Ranije je neimenovani izvor Interfaxa rekao da je Zaharčenko smrtno ranjen u napadu koji je dogodio u jednom restoranu u centru Donjecka.

Ranije je, također, saopćeno da je u restoranu u centru Donjecka, udaljenom stotinjak metara od rezidencije Zaharčenka, odjeknula eksplozija, da je jedan čovjek poginuo, a da je troje ljudi ranjeno, javlja Sputnjik.

Zaharčenko se pridružio miliciji u Donjecku nakon puča u Kijevu 2014. godine, a nakon toga je izabran za lidera DNR-a u novembru.

Izvor: Agencije