Lider opozicije: Sisi je Egipat pretvorio u močvaru tiranije

Ayman Nour: Suočeni smo s opresivnim i tiranskim režimom, koji koristi oruđa iz prošlog stoljeća (EPA)

Egiptom vlada “tiranski vojni režim”, koji je ubio sve šanse za politički pluralizam, izjavio je za Al Jazeeru Ayman Nour, jedan od lidera opozicije u ovoj državi.

Nour, bivši predsjednički kandidat i lider stranke Ghad al-Thawra (Sutrašnja revolucija), navodi kako je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi na čelu neuspješne administracije, koja nanosi štetu državljanima Egipta i široj regiji.

Nour je ustao protiv bivšeg lidera Egipta Hosnija Mubaraka 2005. godine, da bi nešto kasnije bio pritvoren.

Bio je glasni protivnik vladavine Mubaraka, dok on nije svrgnut tokom Egipatske revolucije 2011. godine.

Nakon pada Mubaraka, Egiptom je kratko vladala vojska.

‘Laži, neiskrenost i manjak jasnoće’

Kasnije je, na prvim slobodnim predsjedničkim izborima, pobijedio Mohamed Mursi, član Muslimanske braće, ali je on svgnut i pritvoren, nakon vojnog udara kojim je vodio Sisi.

“Suočeni smo s opresivnim i tiranskim režimom, koji koristi oruđa iz prošlog stoljeća da se nosi s današnjom političkom zbiljom”, kaže Nour o administraciji koja vodi Egipat nakon udara.

“To je dovelo do ubistva svih šansi za politički pluralizam, kao i svih alternativa ovom nasilničkom vojnom režimu, koji je oteo Egipatsku revoluciju, a Egipat pretvorio u močvaru tiranije”.

Nour navodi kako vladavinu Sisija karakteriziraju “laži, neiskrenost i manjak jasnoće” te optužuje lidera Egipta za “zlo” djelovanje na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Nakon udara 2013. godine, Nour je napustio Egipat.

Prvo je otišao u Liban, zatim u Tursku i nikada se nije vratio u domovinu.

Pet godina zatvora u odsustvu

Aprila 2017. godine egipatski sud ga je u odsustvu osudio na pet godina zatvora za širenje lažnih vijesti, dok vlasti prijete da će mu oduzeti državljanstvo.

Pošto mu je istekao pasoš, a egipatski konzulat mu odbija obnoviti ovu ispravu, Nouru je zvanično zabranjen povratak.

U godinama koje su uslijedile nakon vojnog udara, Sisi je odustao od svojih obećanja o slobodi političkog djelovanja u državi i pritvorio na desetke hiljada disidenata.

Hiljade drugih, poput Noura, zaklon su našli van države, uglavnom u evropskim državama, Turskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nour govori kako je mirna opozicija u Egiptu nemoguća u aktuelnoj političkoj klimi.

“Nema opozicije bez parlamenta. Nema opozicije bez slobode medija. Nema opozicije bez slobode govora i slobode okupljanja. Egipatska opozicija je trenutno zamrznuta uslijed ovih nenormalnih okolnosti”, istakao je on.

Muslimanska braća na udaru

Iako se čistka egipatskih vlasti protiv disidenata vodi protiv aktivista iz mnogih političkih miljea, glavna meta su Muslimanska braća.

Kako kaže Nour, uprkos raspuštanju mreže podrške i pritvaranju njenih članova, ova grupa će nadživjeti trenutno ušutkavanje.

“Postoje primarni pokreti u egipatskom društvu, bilo da je riječ o stoljeće starom liberalnom pokretu, ili islamskom pokretu u ovoj državi, a u čijem središtu su Muslimanska braća. Ovi pokreti su nepovratni. Muslimanska braća su napravila mnogo grešaka i grijehova, ali na kraju, imali su i dosta pozitivnosti, kao značajna i utjecajna organizacija. Trebali bi imati mogućnost više djelovati pod širim državnim kišobranom”, ističe on.

Ovakvim odnosom prema protivnicima, objašnjava Mour, Sisi stvara ambijent u kojem je neizbježan novi ustanak, sličan onome koji je sa vlasti skinuo Mubaraka.

“Sisi zatvara vrata mirnim promjenama, a otvara ih revolucionarnim promjenama”, dodaje.

‘Strah od političkog islama’

Nour kritizira i zapadnjačke vlade zbog podrške Sisiju te dodaje kako to rade zbog njihovog straha od političkog islama i zbog njihove islamofobije.

“Mržnja koja je prisutna u nekoliko zapadnjačkih država prema islamskim pokretima koristi se kao izgovor nekih administracija da zažmire na zločine koje je počinio Sisi.”

Izbori u Egiptu trebali bi biti održani narednog proljeća, a Sisi je obećao kako neće ostati na vlasti nakon drugog mandata.

Izvor: Al Jazeera