Lider Kurda meta atentata, vlast demantira

'Smrt je Božja zapovijed', napisao je Demirtas na svom Twitter nalogu nakon incidenta (AP)

Šef najveće prokurdske stranke u Turskoj, Demokratske stranke naroda, Selahattin Demirtas izbjegao je pokušaj atentata u kojem je gađano njegovo vozilo u gradu Dijarbakir, potvrđeno je iz njegove stranke.

Automobil u kojem se vozio Demirtas je pogođen, ali je on “preživio pokušaj ubojstva, zahvaljujući tome što je vozilo bilo blindirano”, precizirao je HDP.

Kurdski mediji su objavili kako ni političar ni njegovi tjelohranitelji nisu shvatili da je u pitanju napad, te su to shvatili tek kasnije.

Ured guvernera Dijarbakira je demantirao bilo kakav napad na čelnika HDP-a.

“Smrt je Božja zapovijed”, napisao je Demirtas na svom Twitter nalogu nakon incidenta.

Guverner tvrdi drugačije

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak ujutro ured guvernera navodi kako su vlasti pregledale vozilo i nisu našle nikakav trag od metka.

“Ni on ni njegovo vozilo nisu bili meta bilo kakvog napada”, priopćio je ured guvernera najvećeg grada na jugoistoku Turske, većinski kurdskog.

Ipak, tvrde kako je jedini mogući trag izazvan “tvrdim predmetom” otkriven na vozilu.

Incident se dogodio u vrijeme napetosti koje između HDP-a i vlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana traju posljednjih mjeseci.

Erdogan, čija je stranka odnijela apsolutnu pobjedu na nedavnim parlamentarnim izborima, optužuje HDP da pomaže kurdske pobunjenike iz Radničke partije Kurdistana, koji su prošlo ljeto nastavili borbe protiv turskih sigurnosnih snaga, nakon primirja koje je trajalo više od dvije godine.

Demirtasova stranka je u posljednjih pola godine bila meta nekoliko napada, koje vlasti pripisuju pripadnicima skupine Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije