Lider Hamasa protiv američkog ‘dogovora stoljeća’

Haniya je naveo kako određene regionalne sile žele podijeliti Zapadnu obalu na tri dijela, kao i stvoriti političko tijelo u Pojasu Gaze sa vlastitim upravljačkim tijelima (AFP)

Lider Hamasa Ismail Haniya kazao je kako su Sjedinjene Američke Države ponudile palestinskim vlastima predgrađe Jerusalema Abu Dis kao alternativu za Istočni Jerusalem kao prijestolnicu buduće palestinske države.

Tokom govora na sastanku sa palestinskim liderima u Pojasu Gaze u utorak, Haniya je označio nedavnu odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela kao manevar za uništenje palestinskog cilja, a sve u skladu sa takozvanim dogovorom stoljeća.

„SAD i dalje nudi dogovore i nastavlja biti u kontaktu sa Palestinskim vlastima na razne načine kako bi im dali prijestolnicu ili entitet u području Abu Dis, dalje od Jerusalema, sa mostom kojim bi bili povezani sa džamijom Al-Aksa i uz svu slobodu molitve“, naveo je.

Haniya je naveo kako određene regionalne sile žele podijeliti Zapadnu obalu na tri dijela, kao i stvoriti političko tijelo u Pojasu Gaze sa vlastitim upravljačkim tijelima.

Upozorenje svim stranama

Al Jazeerin novinar Wael al-Dahdouh iz grada Gaze javlja kako je Haniya upozorio lokalne, regionalne i međunarodne igrače da ne rade na provođenju američkog plana za Bliski istok koji još nije obavljen.

Jared Kusher, Trumpov zet i savjetnik u Bijeloj kući, počeo provjeravati mogućnosti nastavka mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca.

„Haniya je poslao upozorenje svim stranama koje su dio ‘dogovora stoljeća’ bez obzira da li su Palestinci, Arapi, muslimani ili neka međunarodna sila. Također postoje znakovi kako će Izraelci iskoristiti ovaj dogovor kako bi nametnuli svoju verziju činjenica o stanju na terenu, kao što je glasanje o judaizaciji Jerusalema“, ističe Dahdouh.

Haniya kaže kako je američka odluka da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela napravila nove opasnosti koji bi mogli utjecati na prirodu odnosa Palestine i Jordana. Pozvao se na razgovore o alternativnoj domovini Palestinaca i konfederaciji Jordana i Palestine.

Lider Hamasa je naveo kako je razgovarao sa jordanskim kraljem Abdullahom o temama koje smatra opasnim, a koje polaze od odluke o Jerusalemu, a to su projekat preseljavanja i alternativne domovine.

Nastavak ‘ustanka’ i protesta

Također je pozvao Palestince da nastave sa „ustankom“ protiv Trumpove odluke, a popularne pokrete u arapskim i muslimanskim državama da nastave sa protestima.

Komentirajući tekući proces pomirenja dvije glavne palestinske grupe, Fataha i Hamasa, Haniya je rekao kako se interna politička problematika mora riješiti brzo kako bi se ujedinjena Vlada posvetila većim nacionalnim problemima.

Također je poslao upozorenje o potencijalnim „teškim“ posljedicama sporog provođenja sporazuma o pomirenju kojem je posredovao Egipat, a koji su predstavnici Fataha i Hamasa potpisali u Kairu ovog oktobra.

Izvor: Al Jazeera