Lica žrtava krvavog pohoda na Novom Zelandu: Najmlađi je imao tri godine

Prvo ime koje se spominje je ono koje je pripadalo najmlađoj žrtvi masakra, trogodišnjem Mucadu Ibrahimu (NZ Herald)

Oni su očevi, majke, djedovi, bake, kćeri i sinovi – ovim riječima počinje tekst novozelandskih kolega sa portala nzherald.co.nz pod nazivom „Pucnjava u džamiji u Christchurchu: Lica žrtava“.

U tekstu se nadalje navodi kako je riječ o osobama koje su rođene u ovoj dalekoj pacifičkoj državi ili su bili izbjeglice i migranti, no dodaje se kako su oni svi „kiviji“ što je nadimak za žitelje Novog Zelanda.

Mucad Ibrahim (3)

Prvo ime koje se spominje je ono koje je pripadalo najmlađoj žrtvi masakra, trogodišnjem Mucadu Ibrahimu koji je u džamiju Al Noor došao sa ocem i starijim bratom Abdijem. Dječakovo ime se izgovara Muaz (Mou'ad).

Mucad je nestao kada je pucnjava počela, Abdi je pobjegao i spasio svoj život, a otac im je bio pogođen i glumio je da je mrtav.

Porodica je uzalud tragala za djetešcetom u bolnici i kasnije objavila tužne riječi i sliku dvojice brače: „Svi pripadamo Bogu i njemu se svi vraćamo. Nedostaješ nam jako brate“.

Abdi opisuje mlađeg brata kao „punog energije, razigranog“ te kako „se jako volio smijati“, te priznaje kako ne osjeća ništa sem „mržnje“ prema ubici.

Zulfirman Syah i sin Averroes

NZ Herald

Alta Marie govori kako je njen muž Zulfirman Syah tijelom zaštitio njihova sina tokom napada u džamiji Linwood.

Zbog svog hrabrog poteza, Syaha je pogodilo najviše metaka i ima daleko teže povrede od njihovog sina Averrosa.

„On je u stabilnom stanju nakon ekstenzivnih operativnih zahvata. Još je na intenzivnoj njezi i bit će premješten kad ljekari procijene da je u boljem stanju, nadamo se za koji dan.“

Alta Marie dodaje kako je sin Averroes zadobio lakše povrede poput rane u nogu.

„Prestravljen je, ali smo svi živi. Dobro se oporavlja i raspoložen je na odjelu za djecu. Zahvalna sam da su mi članovi porodice preživjeli, molim se za one koji su izgubili najmilije“, dodaje ona.

Abdullahi Dirie (4)

Abdulrahman Hashi (60) imam džamije Dar Al Hijrah in Minneapolisu, kaže kako je njegov četverogodišnji nećak među ubijenima.

U petak ga je nazvao šogor Adan Ibrahin Dirie, koji je također u bolnici zbog rana. Četvero njegove djece je uspjelo pobjeći bez povrede, ali je najmlađi Abdullahi ubijen.

Ova porodica je sredinom 1990-ih pobjegla kao izbjeglice iz Somalije i mir našla na Novom Zelandu.

„Ne možete zamisliti kako mi je. On je bio najmlađi u porodici. Ovo je problem ekstremizma. Neki ljudi misle kako su muslimani u njihovoj državi dio toga, ali to su nevini ljudi“, govori Hashi.

Sayyad Milne (14)

NZ Herald

Sayyadov otac kroz suze kako je njegov sin „hrabri mali vojnik“ koji je poginuo u džamiji Al Noor.

Učenik srednje škole bio je u džamiji sa majkom i prijateljima, tamo je išao svaki petak.

„Izgubio sam svog malog dječaka, tek je napunio 14 godina. Bit ćemo opet zajedno… Još zvanično nisam dobio vijest da je preminuo, ali znam jer su ga vidjeli“, govori otac John Milne.

Dodaje kako mu je rečeno da je Sayyad ležao na podu džamije i krvario iz donjih dijelova tijela, te kako mu je sin veliki ljubitelj sporta.

„Sjećam ga se kao bebe koju sam zamalo izgubio kada je bio rođen. Cijeli život se borio. Nije dobio fer tretman, ali se uzdigao iznad toga i bio je veoma hrabar. Hrabri mali vojnik. Teško je… kad vidite da ga je ubio neko ko ne mari ni za šta.“

Khaled Mustafa i sin Hamza (16)

NZ Herald

Porodica Khaleda Mustafe je mislila kako je napokon na sigurnom u Novom Zelandu nakon što su pobjegli iz ratom razorene Sirije prije nekoliko mjeseci.

No, i on je postao žrtva mržnje kada je pucano na njega i njegova dva sina – Hamzu za koga se smatra da je ubijen i Zaida (13) koji se oporavlja nakon šesterosatne operacije.

Ali Akil, glasnogovornik Sirijske solidarnosti Novog Zelanda, navodi kako su Mustafine supruga i kćer, koje u petak nisu bile u džamiji, „u potpunom šoku i hororu“.

„Preživjeli su užasne stvari i došli ovdje potražiti spas, samo da bi bili ubijeni na najgori mogući način. Tražili su sigurno utočište. Nažalost, više ne možemo govoriti da je to Novi Zeland“, dodao je.

Naeem Rashid i sin Talha (21)

NZ Herald

Naeem je navodno podlegao zadobijenom ranama u bolnici Hospital nakon što je pokušao oteti oružje napadaču u džamiji Al Noor.

I njegov sin Talha je također ubijen u ovom napadu.

Naeem je bio iz Pakistana gdje je radio kao bankar prije nego se preselio u Christchurch da radi kao nastavnik.

Atta Elayyan (33)

NZ Herald

Elayyan je bio golman reprezentacije Novog Zelanda u malom nogometu i ekipe Canterbury.

Rodom iz Kuvajta, nedavno je postao otac i bio je popularan član tehnološke industrije Christchurcha. Bio je direktor i dioničar kompanije LWA Solutions.

Elayyana je ubio napadač dok se molio.

Njegov prijatelj Kyle Wisnewski mu je odao počast na Twitteru i napisao: „Srce mi je slomljeno, moj uzor i uzor mnogih u zajednici malog nogometa, voljeni KIVI, otac, muž, prijatelj i nogometaš. Nikada nećete sresti nekog prizemljenijeg, skromnijehg. Počivaj u miru prijatelju.“

Husne Ara Parvin (42)

Parvin je upucana kada je pokušala spasiti muža Farida Uddina koji je bio u kolicima, navode njihovi rođaci.

Njen nećak Mahfuz Chowdhury, koji živi u Bangladešu odakle je Parvin inače, govori kako je vijest o njenoj pogibiji dobio od članova porodice.

Parvin i njen muž su bili u džamiji Al Noor koja ima dva dijela – jedan za muškarce i drugi za žene.

„Otišla je u dio za žene nakon što je paraliziranog muža ostavila u kolicima u dijelu za muškarce. Izašla je kada je čula pucnjavu. Ubijena je na licu mjesta kada je u muškom dijelu pokušala spasiti muža“, govori Chowdhury.

Farid je preživio napad kada su ga drugi iz džamije izvukli na sigurno mjesto kada je počela pucnjava.

Linda Armstrong (65)

Jedan prijatelj za Herald je kazao kako je Armstrong preminula u rukama dame koja je preživjela napad na džamiju Linwood i bila ranjena u ruku.

Govori kako je Armstrong bila dobra osoba, uvijek gostoljubiva.

„Bila je radosna kao dijete oko mnogih stvari, voljela je činiti dobra djela i rado je to radila.“

Haji-Daoud Nabi (71)

NZ Herald

Ovaj 71-godišnjak je bio izbjeglica iz Afganistana i ubijen je u džamiji.

Njegov sin Omar Nabi je u subotu išao na sud gdje se pojavio čovjek optužen za ubistvo.

Opisuje ubistva kao „kukavički čin“.

„Ovo je užasno, moram se suočiti sa svime. Ovo je užasan osjećaj, ubijeno je 49 ljudi, djeca i odrasli su upucani u leđa dok su se molili. Ovo je kukavički čin“, ističe on.

Izvor: Agencije