Oglasi

Libijske protivničke strane prekinule dijalog u Ženevi

Zajednička vojna komisija koju čini deset visokih vojnih dužnosnika, razgovarala je u Ženevi i pripremila nacrt dogovora o primirju.
Dvije suparničke strane se od 2015. bore za vlast u LibijiEPA-EFE

Dvije suparničke strane u Libiji koje je UN pozvao na političke pregovore u srijedu u Ženevi, objavile su odvojeno da prekidaju svoje učešće u dijalogu, pozivajući se na različite razloge.

Parlament sa sjedištem na istoku zemlje koji podupire maršala Khalifu Haftara saopštio je da neće učestvovati na sastanku jer UN-ova misija u Libiji (UNSMIL) nije odobrila svih trinaest njegovih izaslanika.

Njegov suparnik, Visoko državno vijeće koje podržava vladu nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju objavilo je da će radije pričekati da se ostvari napredak u vojnim pregovorima.

"Visoko državno vijeće će o učešću u političkom dijalogu odlučiti na temelju zaključaka (vojnih pregovora)."

Primirje u martu

Glasnogovornik UNSMIL-a je rekao odgovarajući na upit agencije France Presse da se datum početka političkog dijaloga neće mijenjati.

"Libijski politički dijalog počet će 26. februara kao što je bilo planirano. Mnogi sudionici su već stigli u Ženevu i nadamo se da će za njima doći svi (ostali) pozvani sudionici", rekao je Jean el Alam.

Zajednička vojna komisija koju čini deset visokih vojnih dužnosnika - po pet iz svakog tabora - razgovarala je do nedjelje u Ženevi i pripremili su "nacrt dogovora o primirju" koji će se finalizirati u martu, navodi UNSMIL.

Dvije suparničke strane se od 2015. bore za vlast u Libiji: vlada nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju koju priznaje UN i vlast koju zastupa maršal Haftar na istoku, koji je u aprilu 2019. poveo ofanzivu kako bi zauzeo Tripoli.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.