Libijska vojska uništila pet Haftarovih sistema protuzračne odbrane

Khalifa Haftar, vođa nelegitimnih oružanih snaga na istoku Libije, pojačao je napade na civilne ciljeve (Reuters)

Libijska vojska saopćila je da je u srijedu uništeno pet sistema protuzračne odbrane ruske proizvodnje, koje su nelegitimnim snagama pod vodstvom penzioniranog generala Khalife Haftara isporučili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

U saopćenju, kojeg je operacija “Vulkan bijesa”, pri libijskoj Vladi, objavila na društvenim mrežama, navodi se da su artiljerijske snage na području Suq al Ahada, jugoistočno od Tripolija, uništile još jedan sistem protuzračne odbrane tipa Pancir, koje je Haftaru isporučio UAE.

U saopćenju se navodi da su naoružane bespilotne letjelice i artiljerijske jedinice libijske vojske u posljednja 24 sata uništile ukupno pet sistema protivzračne odbrane tipa Pancir.

Haftar, vođa nelegitimnih oružanih snaga na istoku Libije, pojačao je napade na civilne ciljeve od početka maja, pošto je libijska vojska nedavno stekla prednost i nanijela velike gubitke njegovim snagama.

Ubijeno više od 1.000 ljudi

Snage Vlade su pod napadima Haftarovih snaga od aprila 2019. godine, a u sukobima je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Međunarodna priznata Vlada je 26. marta pokrenula operaciju “Mirna oluja”, s ciljem suzbijanja napada na glavni grad.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je sa vlasti svrgnut i ubijen Muammar al-Gaddafi.

Vlada nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, uživa podršku Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage, koje uglavnom podržavaju Egipat i UAE.

Izvor: Agencije