Oglasi

Libijska vojska preuzela kontrolu nad aerodromom u Tripoliju

Vojska tvrdi da su pripadnici snaga odmetnutog generala Khalife Haftara pobjegli, ali da ih libijska vojska i dalje potiskuje.
Pobunjeničke snage su u protekloj sedmici izgubile kontrolu u više gradova te zračnu bazu Al-WatiyaReuters

Libijska vojska je saopćila u srijedu da je preuzela kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoliju, koji je bio pod kontrolom snaga sa istoka Libije, predvođenih odmetnutim penzioniranim generalom Khalifom Haftarom.

Vijest o preuzimanju aerodroma saopćio je pukovnik Muhammed Kununu, glasnogovornik Libijske vojske odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije, prenosi Anadolija.

U pisanom saopćenju je naveo da su pripadnici Haftarovih snaga pobjegli u pravcu regije Qasr bin Ghashira, ali da ih libijska vojska i dalje potiskuje.

Ranije je libijska vojska saopćila da je pokrenula operaciju oslobađanja strateški važnog aerodroma u Tripoliju.

Riječ je o aerodromu koji se nalazi 27 kilometara južno od centra Tripolija, koji su Italijani izgradili 1934. godine.

Prvobitno je napravljen kao vojna baza Regia Aeronautica, da bi 1938. godine bio proširen i preimenovan u "Tripoli - Castel Benito".

Zatvoren za letove od 2014.

Međunarodni aerodrom u Tripoliju zatvoren je za letove rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz marta 2011. godine, kojom je uvedena zabrana letova u libijskom zračnom prostoru.

Krajem te godine aerodrom je ponovo proradio, ali je ponovo zatvoren 2014. godine i svi letovi su preusmjereni na vojni aerodrom Mitiga.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen Muammar Gaddafi.

Lider snaga na istoku Libije u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Libijska vojska proteklih dana ostvaruje velike uspjehe u borbi protiv Haftarovih jedinica.

Haftarove snage su u protekloj sedmici izgubile kontrolu u više gradova u Libiji, uključujući zračnu bazu Al-Watiya.

Libijska vojska uspostavila je kontrolu i u vojnim kampovima El-Tekbali, Hamza i Yermuk.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.