Libijska vlada suspendovala pregovore o prekidu vatre

Napad je izveden na luku na sjeveru Tripolija, a u kojoj je održano obilježavanje devete godišnjice revolucije (Reuters)

Međunarodno priznata vlada Libije suspendovala je pregovore o prekidu vatre, koji se pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda održavaju u Ženevi, nakon što je prethodno napadnuta luka u glavnom gradu Tripoliju, potvrdilo je predsjedničko vijeće te države, javlja Reuters.

U saopštenju se navodi da će libijske snage čvrsto odgovoriti na napad u odgovarajućem trenutku, prenosi Tanjug.

Luka u Tripoliju napadnuta je ranije tokom dana, a prema navodima izvora iz luke pogođeno je skladište, ali nijedan brod.

Brodovi, uključujući tankere sa gorivom koji su bili ukotvljeni u luci, evakuisani su poslije napada.

Luka Tripoli ostala je otvorena za uvoz hrane i ostalih potrepština otkako su snage predvođene Khalifom Haftarom počele kampanju zauzimanja glavnog grada u aprilu prošle godine.

UN potvrdio napad

Prethodno je i specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda u Libiji Ghassan Salame potvrdio da su Haftarove snage izvele raketni napad na luku Tripoli, prenosi Anadolija.

Salame je govorio na konferenciji za novinare u uredu UN-a u Ženevi o drugom krugu sastanka vojnog odbora u formatu 5 + 5, koji je počeo danas sa ciljem nalaženja rješenja za krizu u Libiji, a tom prilikom dotakao se i vijesti o napadu na luku.

Salame je rekao, iako ne spominjući konkretno njegovo ime, da je vođa nelegitimnih oružanih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u utorak napao luku u glavnom gradu Tripoliju.

Govoreći da je sporazum o prekidu vatre u Libiji “vrlo krhak”, odnosno da se vrlo često krši, potvrdio je da se dogodio “napad na luku u Tripoliju”, ali nije želio podijeliti više detalja o samom napadu.

Na luku palo najmanje deset raketa

Napomenuo je da je u drugom krugu sastanaka vojnog odbora, koji je počeo danas, cilj postići konsenzus strana kako bi se proglasilo trajno primirje u Libiji.

Napad je izveden na luku na sjeveru Tripolija, a u kojoj je održano obilježavanje devete godišnjice revolucije.

Na luku, u kojoj su mali brodovi koji su učestvovali u ceremoniji, palo je najmanje deset raketa.

U vezi s napadom još se nisu oglasili iz međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije (UMH).

Kriza traje devet godina

Prošle sedmice pet osoba poginulo je u raketnom napadu izvedenom na jugu Tripolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011, kad je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar al-Gaddafi.

Snage predvođene Haftarom u aprilu prošle godine pokrenule su napad na Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Izvor: Agencije