Libija zbog ISIL-a zatvara naftna polja

Napadi na naftna polja odmah su izazvali protivnapade Vladinih snaga (Reuters)

Libijska državna naftna kompanija potvrdila je kako više nije aktivna na 11 naftnih polja, nakon niza napada pobunjenika navodno povezanih s organizacijom Islamska država Irak i Levant (ISIL), te je zaprijetila da će zatvoriti sva naftna polja i luke ako se sigurnosna situacija u toj zemlji ne popravi.

Kao razlog zatvaranja naftnih polja navedena je “viša sila”, odnosno pravni korak zaštite tvrtke od odgovornosti ukoliko ne može ispuniti ugovor zbog razloga koji su izvan njene kontrole, objavljeno je nedugo nakon što su naoružani napadači napali naftno polje Dahra.

Napadi na naftna polja odmah su izazvali protunapade Vladinih snaga, koje su uključivale i aktivnosti borbenih zrakoplova, potvrdio je Mashallah al-Zewi, libijski ministar za energetiku.

Preplavljena oružjem

Proizvodnja nafte u Libiji dramatično je pala nakon 2011. godine i građanskog rata u zemlji, odnosno rušenja bivšeg vladara Muammara Gaddafija.

Nakon toga Libija je preplavljena oružjem, koje koriste različite frakcije.

Među njima posebno se ističu borci povezani s ISIL-om koji su u siječnju izveli smrtonosni napad na luksuzni hotel u Tripoliju, a mjesec dana kasnije objavili snimku koja prikazuje odrubljivanja glava 21 žrtve – koptskih kršćana iz Egipta, što je navelo egipatsku vojsku da pokrene zračne napade na Darnu.

Libija je u međuvremenu uputila hitan apel Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da potpuno ukine embargo na oružje ili dozvoli izuzetak kako bi se vojska mogla boriti protiv rastuće prijetnje ISIL-a i drugih ekstremnih skupina.

Apel i napad na naftna postrojenja dogodili su se uoči nastavka pregovora između suprotstavljenih političkih opcija u Libiji, koji su trebali biti održani u Maroku, a pri čemu se trebalo razgovarati o formiranju vlade nacionalnog jedinstva te sigurnosnim rješenjima za prekid vatre.

Dvije rivalske vlade

Libija je duboko podijeljena na dvije rivalske vlade, od kojih jedna ima podršku Zapada, dok drugu podržavaju naoružane skupine, podsjetio je AP.

Neke članice Vijeća sigurnosti UN-a smatraju da bi Libija najprije trebala formirati vladu nacionalnog jedinstva prije nego što dobije još oružja.

Najnoviji izvještaj UN-a navodi kako je sposobnost Libije da kontrolira tok oružja “gotovo nepostojeća”.

Libijski veleposlanik pri UN-u Ibrahim Dabbashi rekao je Vijeću sigurnosti kako njegov narod vjeruje da je “šutnja međunarodne zajednice dozvolila da se prijetnja terorističkih skupina raširi”.

Izvor: Al Jazeera i agencije