Libija: Vladine snage napale položaje Haftarove vojske

U sukobima u Tripoliju poginulo je više od 400 osoba (EPA)

Snage odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije – UMH izvele su napade na položaje snaga lojalnih vojnom komandantu sa istoka zemlje, generalu Khalifi Haftaru, na području Geryana.

Glasnogovornik UMH-a Muhammed Kanunu potvrdio je da je izvedeno šest zračnih napada, prenosi Anadolija.

Naveo je da su napadi bili usmjereni na dostavu i prevoz municije i opreme.

Haftarove snage nisu još uvijek komentirale ovaj slučaj.

Nema napredovanja snaga na terenu

I na jugu Tripolija došlo je do sukoba teškim naoružanjem.

Nijedna strana nije zabilježila napredovanje na terenu.

Haftarove snage su bez borbe zauzele mnogo gradova na zapadu i jugu zemlje.

Početkom prošlog mjeseca Haftarove snage su pokrenule napade s ciljem zauzimanja glavnog grada Libije Tripolija, a Vladine snage su pokrenule kontranapade i zaustavile nalete Haftarovih snaga na periferiji grada.

Svjetska zdravstvena organizacija – WHO ranije je saopćila da je u sukobima u Tripoliju poginulo više od 400 osoba.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

UN: Više od 460 poginulih

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti – jedne na istoku Libije, koju štiti general iz perioda Gaddafijeve vladavine Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Libiju Ghassan Salame upozorio je u utorak kako je ta  arapska zemlja na rubu građanskog rata, koji bi mogao dovesti do trajne podjele.

“Saniranje štete koja je već učinjena će potrajati godinama, a to je  moguće samo ako se rat završi sada”, upozorio je on na brifingu u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Tokom 48 dana napada generala Haftara na Tripoli već je bilo previse smrti i razaranja”, rekao je Salame, misleći na novu ofanzivu na libijsku prijestolnicu, koju je 4. aprila pokrenula samoproglašena Libijska nacionalna armija – LNA, na čelu s Haftarom.

“Posljedice i rizici sukoba već su bolni za libijski narod: više od 460 mrtvih, od kojih 29 civila, više od 2.400 ranjnih, od kojih su većina civili, više od 75.000 ljudi prisiljeno je napustiti  svoje domova. Više od polovine raseljenih su žene i djeca”, kazao je Salame.

Civili na istirenim područjima sukoba

Humanitarne organizacije  procjenjuju da je više od 100.000 muškaraca, žena i djece i dalje zarobljeno na najisturenijim područjima sukoba te da je  više od 400.000 Libijaca u područjima direktno pogođenim sukobima.

Iako su uslovi za migrante i izbjeglice u Libiji već bili teški prije sukoba, sada su postali još teži, dodao je Salame, navodeći podatak da je oko 3.400 izbjeglica i migranata zarobljeno u pritvorskim centrima izloženim direktno ili u neposrednoj blizini borbi.

Izvor: Agencije