Oglasi

Libija najavila drastično smanjenje proizvodnje nafte

Ako se nastave blokade postrojenja, proizvodnja će za nekoliko dana biti smanjena na 72.000 barela dnevno.
Veća naftna polja na jugozapadu Libije primorana su da počnu obustavljati proizvodnjuArhiva

Libija će za nekoliko dana smanjiti proizvodnju nafte na 72.000 barela dnevno, ukoliko se nastave blokade njenih naftnih postrojenja, saopćila je Libijska nacionalna naftna korporacija (NOC).

Glasnogovornik NOC-a je rekao da je dnevna proizvodnja, prije nego što su snage lojalne odbjeglom penzioniranom generalu Khalifi Haftaru zatvorile naftovod i velike naftne luke na istoku zemlje, iznosila 1,2 miliona barela, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

NOC je saopćio da su, zbog zatvaranja naftovoda i luka, veća naftna polja na jugozapadu Libije primorana početi obustavljati proizvodnju.

Podrška primirju u Libiji

Reuters je u u nedjelju objavio nacrt dokumenta koji je usvojen na samitu u Berlinu, u kojem se pozivaju sve strane da priznaju libijsku državnu naftnu kompaniju NOC kao jedinicu koja je ovlaštena za prodaju libijske nafte i poziva ih da se suzdrže od neprijateljstava protiv postrojenja za proizvodnju nafte.

Učesnici sastanka na vrhu o Libiji dogovorili su se u nedjelju u Berlinu oko završne izjave, u kojoj se obavezuju na podržavanje aktuelnog primirja u Libiji, uskraćivanje pomoći sukobljenim stranama te na bolju kontrolu embarga Ujedinjenih naroda na izvoz oružja u tu zemlju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.