Libija: ISIL ubio članove Vlade jedinstva

Ujedinjeni narodi apeliraju na sve strane da se zaštite civili (AFP)

U napadu autobombom, šezdesetak kilometara zapadno od Sirta, ubijeno je 18 članova libijske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), rekao je Vladin dužnosnik.

Sukobi su se vodili nedaleko od Abu Greina, grada 130 kilometara zapadno od Sirta, koji je u utorak zauzela GNA od grupe Islamska država Irak i Levant, a kojoj je taj grad uporište u Libiji.

“U srijedu je ubijeno 18 mučenika i 20 ranjenih u sukobima i atentatu autobombom”, rekao je glasnogovornik Vlade nacionalnog jedinstva.

Snage Vlade nacionalnog jedinstva i protivničke vlade bazirane na istoku zemlje, vjerne generalu Khalifi Haftaru, utrkuju su u pokretanju ofanzive istjerivanja ISIL-a iz Sirta, 400 kilometara istočno od Tripolija.

Preuzimanje vlasti u Libiji

U utorak u Beču je međunarodna zajednica podržala ideju ublaženja embarga na prodaju oružja Libiji, kako bi pomogla GNA da bolje kontrolira pripadnike ISIL-a.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011. godine i ubistva Muammara Gaddafija i svrgavanja njegovog režima.

Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem prošle godine su predstavnici dvije vlade iz Libije pod okriljem Ujedinjenih naroda potpisale sporazum o formiranju libijske Vlade nacionalnog jedinstva s ciljem prevazilaženja krize.

Plan je da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore.

Zbog nastavka nesuglasica i političke krize ta vlada do sada nije mogla u potpunosti preuzeti vlast i uspostaviti političku stabilnost u zemlji.

Politička kriza u Libiji stvorila je pogodno tlo i za rađanje novog problema u vidu jačanja ISIL-a na tom području pa su neka mjesta poput Sirtea već pod kontrolom te grupe.

Izvor: Agencije