Libija: Imenovana vlada nacionalnog jedinstva

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju Bernardino Leon izjavio je da je u toj zemlji formirana vlada nacionalnog jedinstva, nakon dugotrajnih i teških pregovora koji su okončali višemjesečno dvovlašće u Libiji.

Leon je kazao da je odlučen sastav vlade nacionalnog jedinstva, koja predstavlja korak ka ozdravljenju naftom bogate zemlje koju potresaju podjele još od svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija 2011, prenio je Tanjug agenciju AP.

U Libiji su postojale dvije vlade, jedna u Tripoliju koju podržavaju bivši pobunjenici i druga, međunarodno priznata u Tobruku na istoku zemlje.

Predsjednik nove vlade bit će Fayez Sarraj, član državne vlasti iz Tripolija.

Imenovanje nove vlade pozdravili su generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Nova vlada će morati riješiti niz pitanja, uključujući ekonomiju na ivici kolapsa, brojne naoružane grupe i humanitarne izazove.

Brojni protivnici

Al Jazeerin urednik za diplomatska pitanja James Bays kazao je da pred novom vladom, ukoliko bude potvrđena, stoje “ogromni izazovi”.

“Dvije glavne frakcije nevoljko su pristale na dogovor, ali je proliveno mnogo krvi i postoje mnogi širom političkog spektra koji se protive”, kazao je on.

Dodao je da postoje borci i paravojne formacije koje vjerovatno neće poštivati novu vladu.

UN procjenjuje da je za blizu 2,44 miliona ljudi, odnosno 40 posto ukupnog stanovništva u Libiji, potrebna zaštita i neki vid humanitarne pomoći.

Izvor: Al Jazeera i agencije