Libija hapsi migrante na putu za Evropu

Mnogi migranti koji preko Libije pokušavaju da se domognu evropskog tla nerijetko završe u libijskim zatvorima.

Libijske vlasti bore se sa velikim rastom ilegalnih imigranata. Hiljade njih, preko te sjevernoafričke zemlje, pokušavaju se dokopati Evrope putem mora, tako što će se ukrcati na jedan od trajekata.

“Putovao sam do Tripolija. Dao sam mnogo novca, tri puta sam pokušavao, ali nisam uspio. Na kraju sam završio u zatvoru”, kazao je migrant iz Somalije.

Hiljade migranata iz Afrike, Bliskog Istoka i Azije, mnogi od njih ratne izbjeglice i žrtve progona, smješteni su u centru u lučkom gradu Misrati, na sjeverozapadu zemlje.

Hapšenje na moru

Migrant iz Nigerije je rekao: “Ono što moram reći jeste da mi moja država nije pružila drugu mogućnost. Zbog toga sam krenuo u Evropu. Na tom putu me zaustavila libijska vlada, uhvatili su nas na moru.”

Šef imigracijskog odjela Misrate, Mohamed al-Bagar, smatra da treba postojati veća saradnja između službenika graničnih prijelaza, gradova i države, kako bi se smanjio broj migranata koji bez odobrenja ulaze u zemlju.

“Broj ilegalnih migranata koji ulaze u Libiju je sve veći, razlog je trenutna situacija na graničnim prijelazima. Definitivno moramo napasti srž ilegalne migracije, od tačke prelaska pa do susjednih gradova”, ocijenio je Bagar.

Libija, koja se nalazi na sjeveru Afrike, najbliža je Italiji, te zbog toga veliki broj migranata baš preko te zemlje želi se dokopati Evrope.

Situacija se dodatno pogoršala zbog sigurnosne krize toj zemlji, koja je eskalirala 2011. godine kada je svrgnut i ubijen Muammar Gaddafi.

Izvor: Al Jazeera