Liberland podijelio prva ‘državljanstva’

Jedlička je za Praznik rada najavio početak naseljavanja Liberlanda (Al Jazeera)

Predsjednik “Liberlanda” i bivši europarlamentarac Vit Jedlička podijelio je prva državljanstva ove fiktivne državice nadomak Bačkog Monoštora u Srbiji i Zmajevca u Hrvatskoj.

Državljanstva je podijelio onima koji su se okupili i pokušali da dođu do ostrva na zapadnoj obali Dunava, gdje je Jedlička proglasio državu.

Hrvatska granična policija im, kako prenosi portal Indeks.hr sasvim očekivano nije dopustila odlazak na ostrvo na Dunavu, kao ni mnogima koji su to ranije pokušali.

Jedlička i novi državljani Liberlanda zato nisu ni došli na teritoriju svoje “države”, pa su se okupili u restoranu u Bačkom Monoštoru.

Osnivač Liberlanda je fotografije podjele državljanstava i zabave objavio na Facebook stranici Liberlanda.

Početak naseljavanja

Jedlička je prethodno za Praznik rada najavio početak naseljavanja Liberlanda i podijelu prvih 100 počasnih državljanstava za prvih 100 ljudi koji dođu.

Naseljavanje će potrajati čitav vikend, a zbog toga što im hrvatska policija ne dopušta odlazak na ostrvo, oni će se okupljati u Bačkom Monoštoru, a ne u Batini, kao što je prvobitno planirano.

„Stvaranje Liberlanda apsolutno je ozbiljan politički čin“, kazao je nedavno Jedllička koji je izabran za predsjednika nove države.

On je najavio da od Liberlanda planira stvoriti ekonomsko čudo i porezni raj.

Govoreći o osnivanju nove države, mještani okolnih naselja u Baranji rekli su Al Jazeeri kako im je sve to pomalo smiješno, ali i da ih zabavlja interes koji mediji pokazuju za Liberland.

Izvor: Al Jazeera i agencije