Liberija zatvorila granice zbog ebole

Ebola ubija i do 90 posto oboljelih, iako je stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji gotovo 60 posto (Reuters)

Sijera Leone potvrdila je prvi slučaj zaraze smrtonosnim virusom ebole nakon što je prvi slučaj prijavila i Nigerija, te je u svrhu suzbijanja epidemije, koja je u tom dijelu Afrike odnijela najmanje 660 života i zarazila trojicu liječnika, liberijska vlada zatvorila sve granične prijelaze, ograničila okupljanja i uvela stroge zdravstvene mjere, javlja u ponedjeljak Reuters.

Nove su mjere uvedene nakon što su se Gvineja, Liberija i Sijera Leone suočile s najozbiljnijom epidemijom tog virusa.

Izbijanje ebole velik je teret za zdravstvene sustave nekih od najsiromašnijih afričkih zemalja.

Oboljeli i liječnici

Nakon prvog slučaja u Nigeriji, i Sijera Leone u nedjelju je zabilježio slučaj te bolesti u glavnom gradu Freetownu, prenosi Hina.

Među oboljelima su i troje liječnika, od kojih je liberijski doktor Samuel Brisbane u subotu preminuo u klinici u Monroviji.

Američki liječnik koji je u više zemalja zapadne Afrike pomagao u suzbijanju epidemije ebole zarazio se također u Liberiji.

Samaritan's Purse, kršćanska karitativna udruga, rekla je da je Kent Brantly smješten u karantenu u bolnici ELWA u Monroviji, liberijskoj prijestolnici, a prema informacijama koje stižu, njegovo je stanje ozbiljno.

Visoka smrtnost

Treći liječnik Sheikh Umar Khan, vodeći stručnjak za ebolu u Sijera Leoneu, liječi se u klinici Liječnika bez granica (MSF) i prognoze su da će preživjeti.

Ebola ubija i do 90 posto oboljelih, iako je stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji gotovo 60 posto.

Virus je vrlo zarazan, posebice u kasnoj fazi, a simptomi uključuju povraćanje, dijareju te unutarnje i vanjsko krvarenje.

Prenosi se krvlju i drugim tjelesnim tekućinama.

Izvor: Agencije