Libanu stiže oružje za odbranu od ISIL-a

Francuska će isporučiti 250 borbenih i transportnih vozila, sedam 'Cougar' helikoptera i tri mala ratna broda (AFP)

Prvi kontingent francuskog naoružanja iz programa od tri milijarde dolara, koji finansira Saudijska Arabija, stiže u ponedjeljak u Liban u cilju jačanja odbrane zemlje od pripadnika grupe Islamska države Irak i Levant (ISIL) i drugih naoružanih grupa.

Predviđeno je da navođene rakete stignu u vojnu bazu u Bejrutu što će nadgledati francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian i njegov libanski kolega Samir Mokbel, javila je agencija AFP.

Očekuje se da će Francuska isporučiti 250 borbenih i transportnih vozila, sedam “Cougar” helikoptera, tri mala ratna broda “Corvette” i opremu za nadzor i komunikaciju u naredne četiri godine, kao dio programa modernizacije libanske vojske koji, u potpunosti, finansira Saudijska Arabija.

Program takođe predviđa sedmogodišnju obuku 70.000 vojnika libanske vojske i 10 godina održavanja donirane opreme.

Prijetnja iz Sirije

Zbog sukoba u susjednoj Siriji, koji traje već četiri godine, Liban se suočava sa “prelijevanjem prijetnje” – od miliona izbjeglica koje su prešle libansko-sirijsku granicu do brojnih pripadnika naoružanih grupa.

Procjenjuje se da najmanje 3.000 naoružanih pobunjenika, stacioniranih na granici sa Libanom, čekaju trenutak da uđu u dolinu Bekaa. Prema ocjenama libanskih zvaničnika “oni ne dolaze u turističku turu ili na skijanje”.

Agencija AFP navodi da Rijad želi vidjeti sposobnu libansku vojsku, spremnu da odbrani svoje granice od pripadnika naoružanih grupa, posebno boraca ISIL-a i Al-Nusre, povezane sa Al-Kaidom umjesto da taj “posao” ostavi Hezbollahovim borcima koje podržava regionalni saudijski rival – Iran.

Izvor: Agencije