Libanu stiglo oružje za borbu protiv ISIL-a

U okviru ugovora vrijednog tri milijarde dolara, u Liban je stigla prva pošiljka oružja. Riječ je o pomoći Saudijske Arabije, namijenjenoj borbi protiv naoružanih grupa u susjednoj Siriji. Ipak, proces naoružavanja, prema svoj prilici, neće teći toliko brzo koliko bi libanska vojska željela.

Ceremonija je bila jednostavna, ali izuzetno značajna – na međunarodnom aerodromu u Bejrutu, francuski i saudijski zvaničnici bili su vidno zadovoljni. Na Libancima se moglo prepoznati olakšanje.

„Naša pobjeda nad terorizmom bit će pobjeda cijelog svijeta nad terorizmom”, kaže Samir Moqbel, ministar odbrane Libana.

Na ovo su čekali skoro godinu i po.

Saudijska Arabija je osigurala tri milijarde dolara za francusko oružje namijenjeno oslabljenoj libanskoj vojsci.

Prva isporuka došla je u pravom trenutku, kad se Islamska država Irak i Levant (ISIL), Front al-Nusra i druge naoružane grupe pokušavaju infiltrirati u Liban.

‘Oružje koje će promijeniti tok sukoba’

„Riječ je o izuzetno ozbiljnoj prijetnji, o teroristima na granici između Sirije i Libana, naročito onim s libanske strane”, kaže Hisham Jaber, vojni analitičar.

U prvoj isporuci stiglo je uglavnom lako naoružanje.

Premda zeleni sanduci s protutenkovskim naoružanjem i ne izgledaju posebno impresivno, libanske vlasti ističu da će oni promijeniti tok sukoba. Ipak, neki vojni analitičari nisu uvjereni u to.

„Libanskoj vojsci očajnički je potrebno sofisticirano oružje što je prije moguće. Ne možemo čekati dvije godine da nam ga Francuska isporuči”, kaže analitičar Jaber.

Sve veći broj libanskih vojnika raspoređuje se na granicu sa Sirijom, ali kažu kako još neko vrijeme neće dobiti oružje koje im najviše treba.

Detalji sporazuma o naoružavanju nisu poznati, ali mnogi analitičari ističu da će proći dvije do tri godine prije isporuke helikoptera ili bojnih brodova.

Saudijska Arabija ovaj sporazum smatra prioritetom, nadajući se da će na ovaj način smanjiti vojnu moć Hezbolaha i iranski utjecaj u Libanu. No, s obzirom da se kraj sirijskog rata ne nazire, neki tvrde kako vrijeme ne radi u korist libanske vojske.

Izvor: Al Jazeera