Libanski premijer dao ostavku radi utjecaja Irana

Libanski zvaničnici tvrde da je Hariri bio zatočen u Rijadu (AP)

Premijer Libana Saad Hariri izjavio je danas kako podnosi ostavku navodeći da se plaši za svoj život i kritizirajući Iran i libanski šiitski pokret Hezbollah, javljaju agencije.

Kako javlja agencija AP, ovaj iznenadni potez uslijedio je nakon njegove posjete Saudijskoj Arabiji.

On je, kako agencija navodi, u svom govoru sugerirao kako se plaši za svoj život istakavši da je atmosfera u državi slična onoj koja je postojala prije ubistva njegovog oca i premijera Rafika Haririja 2005. godine.

„Živimo u okruženju koje je slično atmosferi koja je bila prije ubistva Rafika Haririja. Osjetio sam šta mi se sprema“, rekao je Hariri, preneo je Reuters.

Jačanje tenzija

U današnjem televizijskom obraćanju on je napao Iran i Hezbollah zbog miješanja u arapska pitanja i rekao da „će iransko oružje u regiji biti ukinuto“.

Hariri je na poziciju premijera postavljen krajem 2016. godine, a rukovodio je Vladom od trideset ministara čiji je član bila i grupa Hezbollah, podsjeća AP.

Vlada je u velikoj mjeri uspela zaštititi državu od efekata građanskog rata u susjednoj Siriji, a kako agencija navodi, očekuje se kako će današnja ostavka Haririja pojačati tenzije u zemlji.

Izvor: Agencije