Libanski glumac mučen zbog navodne saradnje s Izraelom

Ziad Itani kaže kako su namjerno narušavali njegov ugled (Al Jazeera)

Ziad Itani, libanski glumac koji je bio optužen za saradnju s izraelskim agentima, iznio je detalje mučenja za vrijeme boravka u zatvoru u Libanu, a njegove navode prenijela je organizacija Human Rights Watch.

Ova organizacija za ljudska prava tvrdi kako libanske vlasti moraju provesti detaljnu istragu vezanu za tvrdnje glumca Itanija kako ga je sigurnosni aparat te zemlje brutalno mučio.

Dana 29. maja sudija Riad Abu Ghaida zatvorio je slučaj Ziada Itanija, optuživši dvije osobe za kreiranje optužbe protiv njega.

Udarci u lice, prsa i prepone

Itani je već bio pušten 13. marta bez plaćanja kaucije.

On je organizaciji za Human Rights Watch rekao da je od njegovog hapšenja, u novembru 2017. godine, bio izložen raznim vrstama mučenja.

Kazao je kako su muškarce mučili tako što su ih udarali u lice, prsa i prepone.

Rekao je kako su ga objesili za ruke, dok su mu noge jedva dodirivale tlo i prijetili mu silovanjem, te ga u tom položaju ostavili nekoliko sati.

Prijetili su, također, da će mu napasti porodicu.

Detalji istrage otkriveni su medijima samo nekoliko dana nakon njegovog hapšenja.

Itani kaže kako su namjerno narušavali njegov ugled kako bi na njega izvršili pritisak da prizna ono za šta su ga optuživali.

Human Rights Watch je pozvao libansku vlast da istraži to kako su do medija došli detalji istrage.

Vlast nije istražila mučenja

Lama Fakih, zamjenica direktorice Human Rights Watcha za Bliski istok, rekla je kako Itanijeve tvrdnje o mučenju i prisilnom nestanku zahtijevaju temeljitu istragu o tome kako se prema njemu postupalo za vrijeme boravka u pritvoru, kao i to da se istraže razlozi njegovog hapšenja.

Dodala je da, ukoliko se ustanovi da je Itani optužen bez osnova, onda je to ozbiljna povreda ljudskih prava i vlasti bi se morale pobrinuti da se to više ne događa.

Human Rights Watch navodi kako je, u saradnji s libanskim organizacijama za ljudska prava, pronašla dokumente s vjerodostojnim tvrdnjama o mučenju u Libanu, bez ikakve istrage vlasti te kako niko ne odgovara za sva ta mučenja u zatvorima.

Izvor: Agencije