Liban: Vojska Srbije održava mir na granici

Mir na granici između Libana i Izraela čuva misija Ujedinjenih naroda, tzv. UNIFIL. Osnovana je prije 37 godina, nakon što se izraelska vojska povukla sa područja na koje je pet dana ranije izvršila invaziju, javlja reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Osnovni zadatak misije tada je bila raspodjela humanitarne pomoći. Nakon izraelskog napada na Hezbollah u Libanu 2006. godine, zadaci su promijenjeni. Misija pomaže u uspostavljanju plave crte razgraničenja između dvije zemlje. Održava primirje i obavlja deminiranje.

Vojni dio misije ima više od 12.000 pripadnika, a na prostoru južnog Libana poginula su 272 pripadnika plavih šljemova. Dio misije je i kontigent od 143 pripadnika Vojske Srbije. Njihovu bazu posjetila je i ekipa Al Jazeere.

Nadziru granicu

Na jugu Libana sve do prije sedam godina nije bilo pripadnika libanske vojske. Misija UN-a u Libanu pomaže njen povratak na jug zemlje.

“Jug Libana od 2006. godine najmirniji je dio ove regije. Ovdje smo da podržimo libanske vlasti i narod Libana. Imamo odlične odnose s građanima, gradonačelnicima i vjerskim vlastima. I, naravno, odličnu koordinaciju s libanskom vojskom”, kazao je Andrea Teneti, glasnogovornik UNFIL-a.

Misiju UNIFIL-a čine pripadnici iz 38 zemalja.

“Ovde je jedna od baza UNIFIL-a, koja se nalazi na samoj granici sa Izraelom. U njoj se nalazi kontigent vojske Republike Srbije”, izvijestio je Bobetić.

Sa 143 vojnika, misija u Libanu jedna je od najvažnijih za Vojsku Srbije. U bazi UN-a nedaleko od mjesta Kfar Kila nalazi se 81 vojnik. Pripao im je jedan od najtežih zadataka – nadgledanje libansko-izraelske granice na mjestu gdje su česte međusobne provokacije.

Major Vojske Srbije Srđan Radivojević je rekao: “Za ova tri meseca smo ostvarili izuzetno dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom u zoni odgovornosti koju smo dobili. Tako da ja, kao komandir čete, izuzetno sam zadovoljan.”

Šest misija

Vojska Srbije učestvuje u šest mirovnih misija. Vojnici kažu da je čast biti dio mirovnih snaga UN-a.

“Pogotovo trenutak kada dođete, pa zadužite opremu UN-a, plavu beretku i maramu, daje poseban osećaj”, kazao je major Željko Orbović.

Slobodno vrijeme vojnici koriste na različite načine. Od podšišavanja, razgovora s porodicama u Srbiji preko interneta, pa do vježbanja u teretani. Standard je postavio UN. U spavaonicama spava najviše četiri vojnika. Dobri uslovi ipak nisu dovoljni da zamijene dom.

Desetar Goran Čolaković je rekao: “Naravno da fali. Svima nama ovde, kao i svim ljudima koji su van domovine, fali im porodica. E sad, sa druge strane, sve se to isplati novčano, tako da sa neke strane moramo da uskratimo neke svoje želje i potrebe.”

I žene mirovnjaci

Pripadnici Vojske Srbije jednom sedmično organiziraju besplatne ljekarske preglede za lokalno stanovništvo. Dio tima je i desetar Marija Bogataj, jedna od devet žena koja se nalazi u bazi.

“Ravnopravne smo sa muškima, radimo sve što rade i oni. Spremne smo i pokazujemo da možemo da stanemo rame uz rame sa njima. Ništa nam ne pada teško”, rekla je Bogataj.

Izrael i Liban u jednom dijelu granice dijeli žičana ograda, a na mjestima gdje se naselja dvije zemlje dodiruju Izrael je podigao betonske bedeme. Liban i Izrael zvanično su još uvijek u sukobu. Od 1978. godine na snazi je primirje, a uspjeh misije mjeri se upravo njegovim održavanjem.

Izvor: Al Jazeera