Liban: Sirijske izbjeglice evakuirane zbog sukoba

U Deir Al-Ahmaru živi gotovo 600 sirijskih izbjeglica (AP)

Deseci izbjeglica iz Sirije su sklopili svoje šatore, napunili kamione ličnim stvarima i napustili kamp na istoku Libana u kojem su godinama živjeli, pošto su im vlasti naredile da su evakuiraju poslije sukoba s lokalnim vatrogascima.

Libanski zvaničnici su naveli da je odluka o evakuaciji izbjeglica donijeta preventivno, u cilju sprječavaju osvetničkih napada i dodatnih tenzija pošto su stanovnici mjesta Deir al-Ahmar pretili da će napasti kamp.

Tuča izbjeglica i libanskih vatrogasaca izbila je prošle sedmice kada su oni došli da ugase požar u kampu, prenosi Beta.

Sprječavanje krvoprolića

Za sirijske izbjeglice, kojih u Deir Al-Ahmaru ima gotovo 600, uveden je dvodnevni policijski sat, za koji zvaničnici navode da treba da doprinese njihovoj sigurnosti i spriječi krvoproliće.

Evakuacija više od 90 šatora odražava sve veće tenzije u Libanu, zemlji s pet miliona stanovnika, zbog primanja više od milion izbjeglica iz Sirije od 2011. godine, kada je u toj zemlji počeo građanski rat.

Mnoge izbjeglice žive u bijednim kampovima na istoku Libana i bore se za goli život u oblasti poznatoj po ledenim zimama i vrelim ljetima.

Izvor: Agencije