Liban na ‘putu za pakao’ ako ne dobije novu vladu

Ekonomsku krizu u LIbanu je dodatno produbila eksplozija u bejrutskoj luci 4. augusta (EPA)

Libanski predsjednik Michel Aoun upozorio je u ponedjeljak da će ova zemlja biti “na putu u pakao” ako uskoro ne dobije novu vladu, pozvavši da se odustane od dosadašnjeg sistema po kojem se portfelji dijele između glavnih libanonskih vjerskih grupa.

Ne dobijemo li novu vladu, “otići ćemo u pakao”, rekao je on novinarima u predsjedničkoj palači, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Petnaestodnevni rok za formiranje vlade, postavljen tokom posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Bejrutu 1. septembra, istekao je.

Pokušaji mandatara Mustafe Adiba da formira vladu zapeli su u slijepoj ulici zbog insistiranja predsjednika parlamenta, šiita Nabiha Berrija, i njegovih saveznika, proiranskog Hezbollaha, da Ministarstvo finansija dobije šiit.

Teška ekonomska kriza

Aoun je pozvao da se odustane od sektaške raspodjele ministarstava.

“Ustav ne nalaže dodjelu bilo kojeg ministarstva bilo kojoj sekti ili grupi, niti bilo koji ministar može dobiti ovlasti koje nisu predviđene Ustavom”, rekao je on.

Kazao je da je Adib održao četiri sastanka s njim, a da mu nije iznio prijedlog sastava vlade.

Adib želi u vladi okupiti stručnjake neovisno o njihovoj vjerskoj pripadnosti, jer je Liban zapao u najgoru ekonomsku krizu od završetka 15-godišnjeg građanskog rata 1990. godine.

Krizu je dodatno produbila velika eksplozija u bejrutskoj luci 4. augusta, kada je poginulo više od 190 ljudi, a gotovo 6.000 je povrijeđeno.

Izvor: Agencije