Oglasi

Liban dobio vladu nakon višemjesečne blokade

Saad Hariri sada se suočava sa velikim izazovom da sprovede reforme neophodne da se konsoliduju javne finasije.
Suočavamo se sa ekonomskim, finansijskim, društvenim i administrativnim izazovima, rekao je Hariri Reuters

Liban je objavio da je formiranje vlade završeno nakon osam mjeseci nesuglasica i pojačanog straha od ekonomskog kolapsa.

Premijer Saad Hariri, koji uživa podršku zapada, sada se suočava sa velikim izazovom da sprovede reforme neophodne da se konsoliduju teške javne finasije i otključaju milioni dolara obećane pomoći i zajmova neophodnih kako bi se potakao privredni rast.

Hariri, koji će voditi tridesetočlani kabinet, izjavio je kako su bez odlaganja potrebi hrabri potezi kako bi se suočili sa hroničnim problemima prezaduženosti države.

„Suočavamo se sa ekonomskim, finansijskim, društvenim i administrativnim izazovima“, rekao je Hariri na press konferenciji održanoj u Bejrutu.

'Pokretanje ekonomskog točka'

„Iza nas je težak politički period, naročito period nakon izbora, i moramo okrenuti stranicu i početi raditi“, dodao je.

Vicky Khoury, pripadnik Sabaa partije, koja je nastala iz civilnog pokreta, rekao je da nova vlada prvo mora „pokrenuti ekonomski točak“.

Vlada mora „iznijeti ekonomske i društvene reforme“, rekao je Al Jazeeri.

Liban su ove zime potresli deseci demonstracija u kojima su ljudi zahtijevali bolju budućnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.