Oglasi

Liban će suspendirati isplatu duga od 1,2 milijarde dolara

Radi se o prvom neizvršavanju finansijskih obveza, premijer Hassan Diab kaže da će zemlja težiti restruktuiranju vraćanja duga.
Liban, Libanon, ProtestiGnjev prema bankama izazvao je nasilne proteste u Bejrutu, tokom kojih je veliki broj banaka demoliranEPA - Arhiva

Premijer Libanona Hassan Diab najavio je da će njegova Vlada suspendirati isplatu 1,2 milijarde duga, što će biti prvo neizvršenje financijskih obveza te zemlje u kojoj vlada kriza.

U obraćanju građanima, prenošenom putem televizije, istaknuo je da će zemlja težiti restruktuirati vraćanje duga.

Rok za isplatu vjerovnicima je ponedjeljak, prenosi Beta.

Vlada Libanona, osnovana prije šest tjedana, suočava se s ozbiljnom financijskom krizom, koja je dovela do čitavih mjeseci prosvjeda i povećala nepovjerenje u libanonski bankovni sustav.

Pitanje da li da se plati dug od 1,2 milijarde dolara obveza po europskim obveznicama 9. ožujka je bila jedna od prvih teških odluka Vlade.

Kriza, protesti i demoliranje banaka

Libanon je suočen s najgorom ekonomskom krizom od kraja građanskog rata, koji je trajao od 1975. do 1990. godine.

Kriza je pojačana od prošle godine, nakon što je smanjenje deviznog priljeva dovelo do nedostatka dolara potrebnih za financiranje državnog deficita i uvoznih potreba.

U nastojanju da spriječe odljev kapitala, banke su od listopada pooštrile kontrolu podizanja gotovine i transfera u inozemstvo.

Bijes prema bankama izazvao je nasilne prosvjede u Bejrutu, tijekom kojih je velik broj banaka demoliran.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.