Liban apelira na Arapsku ligu da obnovi članstvo Sirije

Arapska liga
Sirijsko članstvo je suspendirano 2011. godine, nakon obračuna Vlade s demonstrantima, nakon čega su protesti prerasli u oružanu pobunu i rat (AP)

Libanon je u petak na jednom arapskom ekonomskom skupu apelirao da Arapska liga obnovi članstvo Sirije, označivši “povijesnom sramotom” činjenicu da ta zemlja nije u toj organizaciji, prenosi Beta.

Libanonski ministar vanjskih poslova Gebran Bassil je to rekao prije sastanka arapskih ministara u Bejrutu pred regionalni summit, nad koji se nadvila sjenka podjela i kontroverzi u vezi sudjelovanja Sirije.

Organizatori summita Arapskog ekonomskog i društvenog razvoja (AESD) su najprije rekli da će sedam šefova država arapskih zemalja prisustvovati summitu u nedjelju, koji se održava prvi put u Libanonu.

‘Nizak udarac’ Libanu

Međutim, sada se očekuju samo lideri Somalije i Mauritanije, nakon što je nekoliko drugih odustalo, unatoč tome što su ranije potvrdili da će prisustvovati.

Njihovo odsustvo se čini kao nizak udarac Libanonu, zemlji u kojoj su prosirijske grupe predvođene proiranskim Hezbollahom inzistirale da se pozove sirijska Vlada.

Šef diplomacije Libanona je rekao da ta zemlja najviše nedostaje na konferenciji i da “ne bi trebalo čekati na dozvolu za njezin povratak, kako se ne bi nanosila povijesna sramota suspendiranjem člana zbog vanjskih naredbi”.

Sirijsko članstvo u Arapskoj ligi je suspendirano 2011. godine, nakon što se sirijska Vlada obračunala s prosvjednicima koji su pozivali na reforme.

Prosvjedi su prerasli u oružanu pobunu i rat.

Aboul-Gheit: Nema jasne arapske pozicije

Uz ključnu političku i vojnu podršku Rusije i Irana, sirijski predsjednik Bashar al-Assad izgleda kao pobjednik u tom ratu i neke arapske zemlje pozivaju da se Sirija primi natrag.

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Aboul-Gheit rekao je novinarima kako nema jasne arapske pozicije u odnosu na obnovu članstva Sirije.

“Postoje različiti pogledi”, rekao je Aboul-Gheit nekoliko sati nakon što je njegov pomoćnik Houssam Zaki ocijenio da je povratak Sirije neminovan, istaknuvši da ta zemlja nikada nije izbačena nego samo suspendirana.

Izvor: Agencije