Liban: Agent Mossada uhapšen zbog pokušaja ubistva zvaničnika Hamasa

Sigurnosni zvaničnik libanskog ogranka palestinske organizacije Hamas u januaru 2018. godine je ranjen u eksploziji automobila bombe u Sidonu (EPA)

Libanska vojska je saopćila da je uhapsila osumnjičenog agenta izraelske obavještajne službe Mossad zbog neuspjelog pokušaja ubistva zvaničnika Hamasa na jugu te zemlje.

Mohammed Hamdan, sigurnosni zvaničnik libanskog ogranka palestinske organizacije Hamas, u januaru 2018. godine je ranjen u nogu u eksploziji automobila bombe u lučkom gradu Sidonu.

Liban i Hamas su optužili Izrael za napad i nakon eksplozije koja se dogodila u 14. januara vlasti u Bejrutu su rekle da su uhapsile osumnjičenog za umiješanost u incident, prenosi Beta.

U saopćenju je tada navedeno da je on “jedan od glavnih počinilaca zločina koji je priznao da je dobio zadatak od izraelskih obavještajaca”.

‘Priznao da je bio agent’

U utorak je libanska vojska saopćila da je drugi osumnjičeni koji je bio zadužen za praćenje prije prošlogodišnje eksplozije, kako je navedeno, također uhapšen.

Drugi osumnjičeni je “priznao da je bio agent Mossada od 2014. godine”, piše u saopćenju u kojem nije otkrivena njegova nacionalnost.

Hamas je tri puta ratovao protiv Izraela u posljednjem desetljeću.

Ta organizacija vlada Pojasom Gaze, ali ima ogranke u Libanu i drugim zemljama regije.

U Libanu, također, žive deseci hiljada palestinskih izbjeglica.

Mnogi su smješteni u 12 logora širom zemlje, a najveći je Ain al-Hilweh kraj Sidona.

Izvor: Agencije