LG investira 1,75 milijardi dolara u savitljive ekrane

LG je OLED tehnologiju u početku razvijao za TV aparate, ali je, zbog potražnje proizvođača mobitela, promijenio svoj fokus (Reuters)

Južno korejski gigant LG, snabdjevač Applea za ekrane njegovog pametnog telefona iPhone, objavio je u srijedu kako će investirati približno 1,75 milijardi dolara u proizvodnju fleksibilnih ekrana za mobitele, prenose agencije.

To se tumači kao znak kako će u bliskoj budućnosti još više poznatih proizvođača pametnih telefona praviti modele s fleksibilnim ekranima.

Kompanija iz Južne Koreje objavila je kako će masovna proizvodnja fleksibilnih displeja početi krajem 2018. godine, a kapacitet na mjesečnom nivou će biti tri miliona ekrana za mobitele koji imaju displej od 5,7 inča.

Fleksibilni ekrani pravit će se od naprednih materijala pod nazivom OLED (organic light emitting diodes), koji prikazuju zasićenije boje, poput tamnije crne, u odnosu na LCD-e.

Riješeni problemi

Iako Apple još koristi LCD ekrane za svoje iPhoneove, sve više proizvođača uvode OLED ekrane za svoje najjače modele pošto su riješeni problemi koje je ova tehnologija imala, poput povećane potrošnje baterije i grijanja telefona.

Analitičari smatraju kako bi Apple mogao uvesti OLED ekrane u iPhone već početkom naredne godine.

Displeji OLED su lakši i tanji od drugih varijanti ekrana te imaju više fleksibilnosti za dizajn.

Mogu se savijati i iskrivljavati.

Izvor: Agencije