Levy poziva na sankcije Austriji

Lévy argumentira da je Austrija Joerga Haidera dobila sankcije za manje stvari (Arhiva)

Francuski filozof Bernard-Henry Lévy ne podržava politiku austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i traži sankcije protiv Austrije.

Lévy, koji u martu gostuje u Beču, ocijenio je da je Kurz suprotnost francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

U intervjuu bečkom dnevniku Kurier rekao je da nema visoko mišljenje o Kurzu zato što se u njegovoj vladi nalaze predstavnici jedne stranke, Slobodarske partije (FPOe), koju su osnovali, kako je rekao, “nacistički nostalgičari”.

Rekao je da će “nacionalizam i populizam, koji su Evropu uvijek vodili u propast, biti veliki grijeh Kurzove Narodne stranke (OeVP)”.

“Vaš Kurz ima nešto od Donalda Trumpa u sebi i to ne volim, posebno zato što to nije na visini velike prošlosti Austrije”, kritikovao je Lévy.

Za Kurza kaže da je lijep, ali da je bila pogrešna poruka odbijanje sporazuma UN-a o migraciji, jer to nije u saglasnosti s podržavanjem evropskih vrijednosti.

‘Evropa nije kafana’

Zbog toga je zatražio sankcije protiv Austrije.

Lévy argumentira da je Austrija Joerga Haidera dobila sankcije za manje stvari i da takva odluka danas ponovo treba biti donesena.

“Evropa nije kafana u kojoj se samo može naručivati ono što se želi”, poručio je.

Uzroke za probleme u Evropi vidi u nedostatku hrabrosti Evropljana.

Predlaže da se Evropljani prisjete da Evropa nije samo kontinent nego da postoje građani i historija, te da se treba vratiti “onom najboljem od habsburškog duha”.

“Postojala su loša carstva, ali i dobra, a Habsburško je bilo dobro”, tvrdi Lévy.

Izvor: Agencije