Levy: Napadači u Parizu nisu shvatili Kur´an

Lévy argumentira da je Austrija Joerga Haidera dobila sankcije za manje stvari (Arhiva)

Francuski filozof Bernard-Henri Levy napisao je u autorskom tekstu u američkom listu The Wall Street Journal kako građani Francuske ne smiju dozvoliti da grupica ekstremista našteti nacionalnom jedinstvu u Francuskoj.

“Najvažnije od svega, a sada je i pravi trenutak, sad ili nikad, za mirnu reakciju svih pobornika demokratije da pogledaju u lice zla, bez padanja u katastrofalno vanredno stanje”, objasnio je Levy.

Naglasio je kako francuski građani ne bi smjeli reagirati na terorističke napade izljevom straha i stvaranjem haosa, ili da se, pak, naoružavaju.

Podsjetio je da su građani svih vjerskih i političkih zajednica izišli na ulice Francuske nakon posljednjih terorističkih napada, ujedinjeni u osudi nasilja i ubijanja nevinih civila.

‘Ubice nisu istinski muslimani’

“Nacionalno jedinstvo je znak da su Francuzi shvatili da ubice u redakciji lista Charlie Hebdo nisu istinski muslimani, nego samo mala grupa muslimana, koji su pomiješali Kur'an sa smrtnom presudom”, istakao je francuski filozof.

Na kraju je naglasio kako je vrlo bitno da, kao što su to i ranije činili, muslimani nastave izjavljivati kako takvi napadi nisu počinjeni “u njihovo ime”.

Francuski specijalci ubili su u petak braću Saida i Cherifa Kouachija, koji su se krili u štampariji na sjeveru Francuske, u mjestu Dammartin-en-Goele.

Said i Cherif Kouachi bili su u bijegu pred policijom kao osumnjičeni za napad na redakciju lista Charlie Hebdo u četvrtak, kada je ubijeno 12 osoba.

Također, Amedy Coulibaly koji je bio osumnjičen da je usmrtio policajku, a potom kidnapirao i u supermarketu držao šest osoba, ubijen je u operaciji francuskih policajaca.

Izvor: Agencije