‘Leteća čokolada’ u Berlinu nakon 70 godina

Pilot američkih zračnih snaga Gail Halvorsen, znan i po nadimku "leteća čokolada" (EPA)

Berlin u nedjelju obilježava 70 godina od ukidanja sovjetske blokade zapadnog dijela grada, jedne od prvih kriza Hladnog rata, koja je imala svog heroja: američkog pilota koji je putem berlinskog zračnog mosta donosio slatkiše djeci u zapadnom Berlinu.

“Heroji berlinskog zračnog mosta nisu bili momci koji su vršili opskrbu hranom nego oni na terenu koji su se branili”, priča 98-godišnji bivši američki pilot Gail Halvorsen.

Oko 50.000 ljudi očekuje se na komemoracijama na bivšem aerodromu Tempelhof, koji je danas pretvoren u park, a koji je bio poprište 15-mjesečne operacije bez presedana koju su vodili Saveznici.

Tokom dana prikazat će se više filmova na velikim ekranima a previđeno je i nekoliko koncerata.

Ali bez sumnje najveća zvijezda bit će bivši pilot američkih zračnih snaga Halvorsen, znan i po nadimku “leteća čokolada” ili “striček koji maše krilima”.

On je između juna 1948. i septembra 1949. učestvovao u poznatom berlinskom zračnom mostu, a ostao je upamćen po tome što je djeci donosio čokoladu. Kada su ga pitala kako će prepoznati njegov avion odgovorio im je da će “mahati krilima”.

Zračni most sa 227.000 letova

Odjeven u vojničku odoru iz tog doba, Halvorsen je u subotu posjetio Tempelhof i učestvovao na prvoj ceremoniji koja je priređena njemu u čast, na terenu za bejzbol koji nosi njegovo ime i nalazi se na mjestu bivšeg aerodroma.

Pozdravio je građane Berlina, nazvavši tadašnje stanovnike grada “potpornim stubovima sukoba sa Sovjetskim Savezom”.

Upozorio je tom prilikom mlade da “sačuvaju otvoren duh kako bi prepoznali da će neki čelnici odvesti slobodne ljude u pogrešnom smjeru”.

Više hiljada aviona, uglavnom britanskih i američkih, omogućilo je u konačnici ukidanje sovjetske cestovne i pomorske blokade u kojoj se našlo više od dva miliona stanovnika zapadnog Berlina.

Sovjetski Savez imao je namjeru svojom blokadom preuzeti kontrolu nad čitavim gradom Berlinom.

Ukupno je 277.000 letova donijelo oko dva miliona tona neophodnih potrepština stanovništvu. Piloti su prešli 175 miliona kilometara, a berlinski zračni most uzeo je 78 života.

Vidjevši da blokada nije uspjela, Sovjeti su je ukinuli.

Izvor: Agencije