Oglasi

Leon Panetta stigao na Tajland

SAD je obećao trajno prisustvo u pacifičkoj Aziji, navodi se u zajedničkoj američko-tajlandskoj deklaraciji usvojenoj u četvrtak.
Leon Panetta s tajlandskim ministrom odbrane Sukampolom Suwannathatom AFP/ Getty

Američki ministar odbrane Leon Panetta stigao je u četvrtak na Tajland, prije Hillary Clinton i Baracka Obame, koji narednih dana trebaju posjetiti regiju koja će od sada biti centralna u vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država zbog kineskih ambicija.

Obamina administracija je od pacifičke Azije načinila okosnicu svoje diplomatije, nakon decenije ratova u Iraku i Afganistanu, a SAD želi povećati svoje diplomatske i vojne kapacitete u ovom regionu.

SAD je obećao "trajno prisustvo u pacifičkoj Aziji", navodi se u zajedničkoj američko-tajlandskoj deklaraciji usvojenoj u četvrtak, koja ističe ulogu Tajlanda kao "regionalnog lidera".

Washington pokušava biti protuteža utjecaju Pekinga, koji ima teritorijalne sporove s japanskim susjedom u vezi s arhipelagom u Kineskom moru, što je prijetnja sigurnosti međunarodnih pomorskih puteva.

SAD pokušava ojačati svoje veze s Tajlandom koje datiraju iz vremena Korejskog rata 1950. godine, ali su bile prekinute godinu dana nakon državnog udara 2006. godine.

Zračne baze i luke na Tajlandu su vitalne za američku vojnu mrežu u Aziji, a Pentagon svake godine izvodi vojne vježbe s Bangkokom

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.