Oglasi

Lenovo povisuje cijene proizvoda ako skoče američke tarife

Najveći svjetski proizvođač računara upozorava da će morati povisiti cijene proizvoda ako SAD poveća tarife.
Lenovo je u drugom kvartalu isplivao kao vodeći na globalnom tržištu računara, zauzevši rekordnih 25,1% tržišnog udjelaEPA - Ilustracija

Kineski Lenovo, najveći svjetski proizvođač računara, upozorio je da će morati povisiti cijene proizvoda ako Sjedinjene Američke Države povećaju tarife.

To upozorenje rezultiralo je padom dionica kompanije za 6,5% na dvomjesečni minimum, prenosi agencija Reuters.

"Maloprodajne cijene proizvoda poput PC uređaja i pametnih telefona bit će povišene ako se (američke) tarife povećaju", izjavio je predsjednik Lenova Yang Yuanqing.

Naveo je i da bi prebacivanje proizvodnje iz Kine radi izbjegavanja američkih tarifa dovelo do skoka cijena proizvoda, prenosi Tanjug.

Globalno tržište računara poraslo je za 1,5% u kvartalu zaključno s junom nakon što je u dva uzastopna tromjesečja registriralo pad.

Vodeći na tržištu

Lenovo je u drugom kvartalu isplivao kao vodeći na globalnom tržištu računara, zauzevši rekordnih 25,1% tržišnog udjela.

Upozorenje Lenova uslijedilo je u uvjetima sve veće poslovne neizvjesnosti zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

Neto profit Lenova porastao je na 162 miliona dolara u kvartalu zaključno s junom, u odnosu na prosječnu procjenu analitičara od 154 miliona dolara, dok su prihodi uvećani na 12,51 milijardu dolara, što je u skladu s očekivanjima.

Prihodi Lenova od prodaje ličnih računara i pametnih uređaja porasli su za 12%, dok su prihodi njegovog mobilnog odjeljenja pali za 9%.

Biznis s ličnim računarima i pametnim uređajima učestvuje s više od tri četvrtine u ukupnim prihodima grupacije, koji su porasli za 5%.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.