Lenovo povisuje cijene proizvoda ako skoče američke tarife

Lenovo je u drugom kvartalu isplivao kao vodeći na globalnom tržištu računara, zauzevši rekordnih 25,1% tržišnog udjela (EPA)

Kineski Lenovo, najveći svjetski proizvođač računara, upozorio je da će morati povisiti cijene proizvoda ako Sjedinjene Američke Države povećaju tarife.

To upozorenje rezultiralo je padom dionica kompanije za 6,5% na dvomjesečni minimum, prenosi agencija Reuters.

“Maloprodajne cijene proizvoda poput PC uređaja i pametnih telefona bit će povišene ako se (američke) tarife povećaju”, izjavio je predsjednik Lenova Yang Yuanqing.

Naveo je i da bi prebacivanje proizvodnje iz Kine radi izbjegavanja američkih tarifa dovelo do skoka cijena proizvoda, prenosi Tanjug.

Globalno tržište računara poraslo je za 1,5% u kvartalu zaključno s junom nakon što je u dva uzastopna tromjesečja registriralo pad.

Vodeći na tržištu

Lenovo je u drugom kvartalu isplivao kao vodeći na globalnom tržištu računara, zauzevši rekordnih 25,1% tržišnog udjela.

Upozorenje Lenova uslijedilo je u uvjetima sve veće poslovne neizvjesnosti zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

Neto profit Lenova porastao je na 162 miliona dolara u kvartalu zaključno s junom, u odnosu na prosječnu procjenu analitičara od 154 miliona dolara, dok su prihodi uvećani na 12,51 milijardu dolara, što je u skladu s očekivanjima.

Prihodi Lenova od prodaje ličnih računara i pametnih uređaja porasli su za 12%, dok su prihodi njegovog mobilnog odjeljenja pali za 9%.

Biznis s ličnim računarima i pametnim uređajima učestvuje s više od tri četvrtine u ukupnim prihodima grupacije, koji su porasli za 5%.

Izvor: Agencije