Leicesterova bajka stigla do vrhunca

Ukoliko u nedjelju pobijedi United na Old Traffordu u Manchesteru, Leicester City će postati prvak Engleske i kreirati možda najveće iznenađenje u historiji klupskog nogometa. Približno 330.000 stanovnika tog grada, koji se nalazi 160 kilometara sjeverno od Londona, s nestrpljenjem čekaju kraj utakmice, kako bi počeli veliku proslavu.

U Leicesteru će se uskoro igrati mečevi Lige evropskih prvaka, no tome će prethoditi slavlje kakvo ovaj grad nije vidio, ukoliko se osvoji titula prvaka Engleske. Najveći uspjeh u 132 godine klupske historije trebat će tada i zasladiti, a za to se pobrinuo pekar iz Leicestera Ian Heircock, jedan od navijača lokalnog Cityja.

“Danas pripremam sve ove pite, a oni koji ih kupe tako će iskazati svoju podršku našim momcima. Za najveću pitu koja je pred vama trebalo mi je tri i po sata rada. Zaista je sve ovo uzbudljivo i cijeli grad je u transu”, kaže.

Popularni u cijelom svijetu

Klupska obilježja u Leicesteru su na svakom koraku. Klub iz provincije našao se u žiži ne samo engleske, već i svjetske javnosti i zato je ovaj grad danas pod svojevrsnom novinarskom opsadom.

“Svi su se upecali na ovu priču. Nogometni navijači su opsjednuti, čak i oni koji ne prate nogomet i sport uopće. Nogometna bajka Leicestera svima je zanimljiva, žele čuti njenu pozadinu i kako je bajka postala stvarnost. U Australiji, koja ja sportska nacija, ova priča je apsolutni hit”, ističe sportski novinar iz Australije Daniel Garb.

Njegov kolega iz Japana Koki Harada ističe kako su Manchester United, Arsenal i Chelsea najpopularniji klubovi u Japanu, ali se o Leicester Cityju se sve više govori u cijeloj “državi izlazećeg sunca”.

“Mislim da se Leicester probio među najpopularnije klubove u Japanu”, dodaje.

I dok neke njegove kolege ratuju s novinarima, menadžer “Lisica” Claudio Ranieri, glavni “krivac” za čudo iz Leicestera, rukuje se sa svakim novinarom na klupskoj konferenciji za medije.

“Borimo se da ovaj san pretvorimo u javu, ali to još nismo učinili. Mogu razumjeti oduševljenje navijača u gradu, ali nas čeka teška utakmica. Izuzetno poštujem Louisa Van Gaala, Manchester United i njegove navijače i zato razmišljam samo o utakmici, ali ne i o slavlju”, govori ovaj strateg.

Specijalitet nazvan po Ranieriju

Ranieri je na putu da prekine dominaciju bogatih klubova iz Londona i Manchestera, s klubom čiji je najveći uspjeh četvrto mjesto davne 1929. godine. Zato su on i njegovi igrači danas inspiracija svima u Leicesteru.

“Naš meni je ovih dana pretrpio velike promjene. Sada imamo divljač s [James] Vardyjevim imenom i druga jela koja nose imena [Riyad] Mahreza, [Andy] Kinga i ostalih igrača. Gospodin Ranieri večerao je ovdje prije sedmicu dana i naš specijalitet s janjećim pečenjem smo nazvali po njemu”, govori Patrick Master, vlasnik restorana u ovom engleskom gradu.

Navijači Leicestera, koji je prije samo osam godina igrao u trećem rangu takmičenja, spremni su za slavlje. Vjeruju kako bi se to moglo dogoditi već u nedjelju te da će “Lisice” iskoristiti prvu od tri meč lopte na Old Traffordu protiv Uniteda.

Izvor: Al Jazeera i agencije