Led na Dunavu debeo četiri metra

Vremenska prognoza ne ide na ruku jer se do 23. januara očekuju niske temperature i povećanje leda (EPA)

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da je led na Dunavu kod Dalja debljine četiri metra, a da u Srbiju danas stižu još dva ledolomca, koji će ići do Beograda.

“Dva mađarska ledolomca su radili sinoć do kasno, jutros nastavljaju kod Daljske krivine. Debljina leda je oko četiri metra. Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje, kako bismo poboljšali koordinaciju njihovog rada”, rekao je Marić za RTS.

On je pojasnio da se dva mađarska ledolomca, kada završe čep kod Dalja, vraćaju uzvodno da prošire koridor, a da se očekuje da oko 13 sati iz Mađarske krenu još dva ledolomca koji će ići do Beograda, prenosi Tanjug.

Očekivano povećanje leda

Dodaje da vremenska prognoza ne ide na ruku jer se do 23. januara očekuju niske temperature i povećanje leda.

Srbija ima dva ledolomca, Greben i Bor, ali su oni, pojašnjava, namijenjeni da brane hidroelektranu Ðerdap.

Rijeke u Srbiji i dalje su neprohodne zbog leda, a avionski i željeznički saobraćaj odvijaju se bez problema, saopćilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Plovidba je zbog leda obustavljena na Tisi, kanalu Dunav-Tisa-Dunav, Savi i Dunavu.

Načelnik Sektora za vanredne situacije kaže da je zbog niskih temperatura i snijega vanredna situacija na snazi u šest općina u Srbiji, a da je u posljednja 24 sata evakuirano deset ljudi.

Ledostaj kod Vukovara

U Hrvatskoj, mađarski ledolomac broj 11 završio je s probijanjem ledostaja na Dunavu nizvodno i došao u područje vodotoka gdje nema leda te će u Vukovaru dopuniti gorivo i sutra nastaviti lomiti led uzvodno, javlja Hina.

Voditelj Centra odbrane od poplava “Hrvatskih voda” za područje Dunava i donje Drave Ivica Nađ rekao je da je ledolomac pri izlasku iz područja ledostaja dodatno usitnio led, posebno veliku santu, te naglasio kako je s tim probojem ledostaja veliki dio posla uspješno obavljen.

Očekuje se da će ledolomac u petak biti spreman vratiti se istim putem uzvodno kako bi odlomljeni komadi leda mogli otploviti nizvodno i da će doći do ledolomca br. 6 koji se nalazi na 1357. kilometru Dunava, gdje su naslage leda bile najdeblje, te zajedno nastaviti proširivati danas probijeni koridor i osigurati protočnost Dunava.

Dva ledolomca upućena ka Srbiji iz Mađarske prolaskom kroz Hrvatsku obavit će dodatno lomljenje leda i tako doprinijeti odbrani od ledostaja na Dunavu.

Izvor: Agencije