Lech kažnjen zbog rasističkog transparenta u Sarajevu

Utakmicu u Sarajevu 14. jula Lech je dobio rezultatom 2:0, a uoči, za vrijeme i poslije meča, došlo je do velikih navijačkih nereda (EPA)

Disciplinska komisija Europske nogometne federacije (UEFA), kaznila je poljski klub Lech iz Poznana utakmicom bez prisustva publike na domaćem terenu zbog rasističkog transparenta istaknutog tokom meča protiv Sarajeva, odigranog 14. jula u okviru kvalifikacija za Ligu europskih prvaka.

Poljski prvak morat će platiti i novčanu kaznu od 50.000 eura, navodi se na zvaničnom internetskom portalu europske kuće nogometa.

Utakmicu u Sarajevu 14. jula Lech je dobio rezultatom 2:0, a uoči, za vrijeme i poslije meča, došlo je do velikih navijačkih nereda.

U sukobu gostujućih i domaćih navijača povrijeđeno je 27 osoba, uključujući i devet policajaca.

Kako prenose poljski mediji, na transparentu je pisalo: “Legion Pila – Krv naše rase”.

‘Nemoguća misija’ u Švicarskoj

Revanš susret kod kuće poljski klub je dobio sa 1:0 i plasirao se u treće kolo kvalifikacija za Ligu europskih prvaka, ali se vjerovatno tu i oprašta od elitnog takmičenja.

Sedmerostruki prvak Poljske Lech je, naime, prvi meč kod kuće u Poznanu prošle sedmice izgubio od Basela s 1:3 i u revanšu u Švicarskoj predstoji mu praktično „nemoguća misija“.

Ukoliko, ipak, uspiju u srijedu, na stadionu St Jakob-Park, nadoknaditi taj deficit, Poljaci će domaći meč doigravanja za plasman u grupnu fazu Ligu prvaka igrati pred praznim tribinama.

Izvor: Agencije