LE: Zenit na Anfieldu izborio osminu finala

Madriđanima nije pomogao ni gol Falcaoa u 84. minuti jer su Rusi u prvom meču slavili sa 2:0 (EPA)

Prošlogodišnji pobjednik Lige Evrope, španski Atletico Madrid oprostio se u četvrtak od odbrane naslova već u šesnaestini finala najmasovnijeg evropskog takmičenja. Madriđani su u revanšu u Moskvi pobijedili Rubin Kazan sa 1:0, no ruski tim ide dalje jer je u prvom duelu u Madridu slavio 2:0.

Jedini gol na meču, odigranom pred svega 5.000 gledatelja na stadionu Lužniki, postigao je Radamel Falcao u 84. minuti, što je bio njegov 30. pogodak u Kupu UEFA i Ligi Evrope i samo je Šveđanin Henrik Larsson bolji s jednim golom više.

Atletico je posljednjih pet minuta igrao s igračem više nako što je isključen Cesar Navas, no Španci nisu uspjeli postići još jedan gol i izboriti barem produžetak.

Parovi osmine finala Lige Evrope

U osmini finala Lige Evrope sastaju se:

Victoria Plzen – Fenerbahce

Benfica – Bordeaux

Anži – Newcastle

Stuttgart – Lazio

Tottenham – Inter

Levante – Rubin

Basel – Zenit

Steaua – Chelsea

Prvi mečevi na programu su 7., a revanš susreti 14. marta.

Italijanski Inter je kao gost sa 3:0 savladao rumunski Cluj i sa ukupnih 5:0 prošao dalje. Dva gola postigao je Kolumbijac Fredy Guarin (22, 45+3), dok je strijelac trećeg gola bio Marco Bennasi u 89. minuti.

Pogocima Arthura Boke u 45. i Christiana Gentnera u 59. minuti, njemački Stuttgart je eliminirao belgijski Genk (prvi meč 1:1), dok je osminu finala engleskom Newcastleu donio Shola Ameobi, jedini strijelac protiv ukrajinskog Metalista u Harkovu koji je bio siguran iz jedanaesterca u 64. minuti.

Italijanski Lacio je, nakon 3:3 u Njemačkoj, sa 2:0 (Candreva 10, Gonzales 33) pobijedio Borussiju iz Moenchengladbacha.

Bitke na Anfieldu i Stamford Bridgeu

Uprkos žestokoj borbi na Anfieldu i pobjedi od 3:1, Liverpool je morao čestitati ruskom Zenitu iz Sankt Petersburga na prolasku dalje.

Gosti iz Rusije su poveli pogotkom Hulka u 19. minuti, da bi „Redsi“ žestoko krenuli i poveli sa 3:1 golovima Luisa Suareza iz slobodnih udaraca u 28. i 59 minuti, te pogotkom Joea Allena u 43. minuti, ali to nije bilo dovoljno engleskom predstavniku za plasman u osminu finala.

Veoma uzbudljivo je bilo i na stadionu još jednog engleskog tima. Chelsea je na svom Stamford Bridgeu do 90. minute gubio 0:1 od Sparte iz Praga. Strijelac za češki tim bio je David Lafata, a „Plavci“ su upravo ovim rezultatom slavili u Pragu.

Kada su se svi spremali za produžetke, Eden Hazard je pogodio i donio Chelseaju nastavak takmičenja.

Rezultati

Rubin Kazan – Atletico Madrid 1:0 (prvi meč 2:0 za Rubin)

Cluj – Inter 0:3 (2:0 Inter)

Metalist – Newcastle 0:1 (0:0)

Genk – Stuttgart 0:2 (1:1)

Lazio – Borussia Moenchengladbach 2:0 (3:3)

Lyon – Tottenham 1:1 (2:1 Tottenham)

Dnipro – Basel 1:1 (2:0 Basel)

Viktoria Plzen – Napoli 2:0 (3:0 Viktoria)

Fenerbahce – BATE Borisov 1:0 (0:0)

Benfica – Bayer Leverkusen 2:1 (1:0 Benfica)

Bordeaux – Dinamo Kijev 1:0 (1:1)

Hannover – Anži 1:1 (3:1 Anži)

Olympiakos – Levante 0:1 (3:0 Levante)

Liverpool – Zenit 3:1 (2:0 Zenit)

Chelsea – Sparta Prag 1:1 (1:0 Chelsea)

Steaua Bukurešt – Ajax 2:0, nakon penala 6:2 (2:0 Ajax)

Izvor: Al Jazeera i agencije