Le Soir: Plenković i Grabar-Kitarović kandidati za šefa Evropske komisije

Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović
Na upit kako je u kombinaciju došla Grabar-Kitarović Plenković je rekao: 'Ne znam, pitajte novinara. Nisam ja pisao članak.' (EPA)

Belgijski dnevni list Le Soir u četvrtak je objavio da se kao ozbiljni kandidati za predsjednika Europske komisije spominju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski premijer Andrej Plenković, a hrvatski je premijer u Bruxellesu kazao da je mnogo toga o čemu se špekulira u medijima veoma daleko od razgovora koji se vode za stolom.

Na upit kako je u kombinaciju došla predsjednica Grabar-Kitarović Plenković je rekao: “Ne znam, pitajte novinara. Nisam ja pisao članak.”

“Budimo realni. Mi svi skupa pratimo medije i, ako malo pogledate europske medije, ima toliko tih špekulacija, a ono što ja mogu reći da je jako puno toga u tim špekulacijama daleko od razgovora koje vodimo za stolom. Moram priznati da sada o tome znam više nego brojni drugi. Pregovori su vrlo teški, vrlo tvrdi. Večeras ćemo imati raspravu, pitanje je do kada će trajati i ne bih se kladio da će odluka biti ni danas niti sutra”, rekao je Plenković prije početka samita EU-a, na kojem će dominirati pitanje raspodjela funkcija na čelnim mjestima europskih institucija, kako prenosi Hina.

“Ne idu te funkcije po sistemu darova, mislim da imate krive premise, ali dobro je da se špekulira, simpatično je”, odgovorio je Plenković na novinarski upit bi li Hrvatska realno mogla odbiti jedno tako visoko mjesto ako bi joj bilo ponuđeno.

Ranije u četvrtak Plenković je odbio komentirati medijske napise da su on i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kandidati za predsjednika Europske komisije.

Plenković: Pustimo medijske napise

“Pustimo medijske napise, bilo je tu svega, i Politica [portal politico.eu] i FT-a [Financial Times]“, rekao je Plenković po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke (EPP), koji se tradicionalno sastaju prije svakog samita EU-a.

Čelnici 28 zemalja Europske unije, koji su se okupili na dvodnevnom samitu, raspravljat će o imenovanjima novih čelnika europskih institucija tijekom radne večere.

Europsko vijeće, najviše političko tijelo Unije, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, po Lisabonskom ugovoru predlaže predsjednika Europske komisije, a Europski ga parlament potvrđuje.

U Europskom vijeću potrebna je kvalificirana većina, a u Parlamentu natpolovična.

Nakon europskih izbora europski pučani i socijaldemokrati ostali su i dalje najjače stranke u Europskom parlamentu, ali više nemaju većinu i moraju ići u koaliciju s drugim proeuropskim strankama, liberalima i Zelenim.

Kandidat europskih pučana za predsjednika Komisije njemački je demokršćanin Manfred Weber, vodeći je kandidat socijalista Nizozemac Frans Timmermans, a liberalna skupina, koja je prije nekoliko dana promijenila ime u “Obnovimo Europu”, najčešće spominje Dankinju Margrethe Vestager kao svoju kandidatkinju.

Osim o imenovanjima, riječ je i o samom konceptu spitzenkandidata, po kojem europske političke stranke prije izbora za Europski parlament ističu svoje kandidate za predsjednika Komisije, a onda onaj kandidat koji uspije okupiti većinu u Europskom parlamentu postaje predsjednikom. Tom se konceptu najviše protivi francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Protivljenje Weberu na čelu Komisije

Kako stvari zasad stoje, nijedan od deklariranih kandidata za predsjednika Komisije nema potrebnu većinu ni u Europskom vijeću ni u Europskom parlamentu.

Stoga se već sada spominje mogućnost sazivanja novog samita početkom srpnja kako bi se prije prve sjednice Europskog parlamenta postigao dogovor o raspodjeli čelnih mjesta.

Europski socijalisti i liberali snažno se protive kandidaturi njemačkog demokršćanina Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, ali pristaju da to mjesto pripadne Europskoj pučkoj stranci, koja sada traži nove kandidate, a među tim nedeklariranim kandidatima spominje se dvoje najviših hrvatskih dužnosnika, piše u četvrtak belgijski dnevni list Le Soir.

Plenković se u četvrtak ujutro sastao s petoricom premijera zemalja članica koji u ime svojih političkih grupacija pregovaraju o imenovanjima novih čelnika europskih institucija. 

U ime EPP-a pregovaraju hrvatski i latvijski premijeri Plenković i Krisjanis Karins, u ime socijalista španjolski i portugalski premijeri Pedro Sanchez i Antonio Costa, a u ime liberala belgijski i nizozemski premijer Charles Michel i Mark Rutte.

“Jutros smo imali sastanak šestorice. Pregovori su zahtjevni, tvrdi, svatko drži svoju liniju. Sad idemo na konzultacije sa svojim političkim grupama, nakon toga nastavljamo pregovore prije sastanka Europskog vijeća, a onda večeras ključna večera. Bit će dosta zahtjevno, pregovori su više nego teški”, kazao je hrvatski premijer.

Karins: Špekulacije ostavljam špekulatorima 

Na pitanje jesu li on i Karins branili Webera kao svoga spitzenkandidata Plenković je odgovorio potvrdno.

“To je jedini mandat koji imamo”, rekao je.

I latvijski premijer Karins kazao je da je riječ o vrlo teškim pregovorima.

“Pregovori su vrlo teški i dosad smo čuli dosta negativnoga, ne ovo, ne ono, a ja nastojim tražiti ono što je pozitivno. Na tome radimo Andrej Plenković i ja s predstavnicima drugih političkih skupina. Moramo misliti kako možemo izgraditi nešto pozitivno u Europi, a ne fokusirati se na negativno”, rekao je Karins.

Ni on nije želio komentirati napise o Plenkoviću i Grabar-Kitarović kao mogućim kandidatima.

“Ima mnogo špekulacija o kojima se priča, ostavit ću to špekulatorima”, rekao je latvijski premijer.

Izvor: Agencije