Le Pen se odbila pokriti u Libanu

'Možete prenijeti velikom muftiji moje izraze poštovanja, ali ja se neću pokriti', rekla je Le Pen novinarima (Reuters)

Marine Le Pen, predsjednička kandidatkinja francuske krajnje desnog Nacionalnog fronta, otkazala je u utorak sastanak s libanskim velikim muftijom zbog toga što nije željela staviti maramu na glavu tokom susreta.

Kada je došla u ured šejha Abdellatifa Deryana u Bejrutu, ponuđena joj je bijela marama da pokrije kosu. Ona je odmah odbila i otišla.

Nakon toga je rekla da se u prošlosti susretala s velikim muftijom u Egiptu i da se nije morala pokriti.

“Možete prenijeti velikom muftiji moje izraze poštovanja, ali ja se neću pokriti. Nema razloga da se pokrijem. Nisu otkazali sastanak, tako da sam mislila da će to prihvatiti”, rekla je novinarima Le Pen, koja boravi u posjeti Libanu.

Poruka glasačima

Ured velikog muftije saopćio je da su savjetnici Marine Le Pen ranije obaviješteni o zahtjevu da ona nosi pokrivalo za glavu tokom sastanka.

Al Jazeerina reporterka Natasha Ghonheim izvijestila je da kritičari optužuju Le Pen da je izazvala incident kako bi ga predstavila kao neki vid igrokaza.

“Ovo je bila zamka i namještaljka kako bi Le Pen poslala poruku svojim glasačima da je ona odbila ispoštovati običaje u zemlji u kojoj žive većinom muslimani”, rekao je Yasser Louati, aktivista za ljudska prava.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će Le Pen vjerovatno dobiti najveći broj glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u aprilu, ali da će izgubiti u odlučujućem drugom krugu u maju.

Izvor: Al Jazeera i agencije