Le Pen se odbila odazvati na policijsko ispitivanje

Le Pen (48) odbacuje sve optužbe i poručuje da je žrtva 'prljavih političkih trikova' (EPA)

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen odbila je odazvati se pozivu policije na ispitivanje zbog optužbi da je evropskim sredstvima ilegalno plaćala svoje pomoćnike, saopćio je njen advokat.

Le Pen će se odazvati na ispitivanje nakon izbora ove godine, rekao je advokat Rodolphe Bosselut. Šef ureda Marine Le Pen nalazi se pod službenom istragom od 22. februara,  dan nakon što je ispitan u tom slučaju.

Njen tjelohranitelj je također ispitan, ali je pušten bez pokretanja istrage.

Le Pen (48) odbacuje sve optužbe i poručuje da je žrtva “prljavih političkih trikova” pred predsjedničke izbore u aprilu na kojim bi mogla ući u drugi krug.

Le Pen ignorirala rok

“Smatra da postoji rizik da se pravosuđe koristi kao alat u predizbornoj kampanji. Odazvat će se pozivu policije na ispitivanje nakon izbora”, rekao je Bosselut.

Nije precizirao znači li to nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u maju ili parlamentarnih izbora u junu.

Dosad je Le Pen odbijala vratiti novac dobijen iz EU-fondova za koji je Evropski parlament zaključio da ga je tokom 2011. i 2012. godine nezakonito davala osobama koje su radile kao pomoćnici u njenoj stranci iako je dozvoljeno da se tako finansiraju samo pomoćnici eurozastupnika.

Le Pen je ignorirala rok koji joj je postavljen da vrati gotovo 300.000 eura, koje duguje Evropskom parlamentu, pa će morati mjesečno vraćati toj instituciji po 7.000 eura, koji će joj biti odbijani od primanja.

Izvor: Agencije