Le Pen: Osnovan novi desničarski klub u EP-u

Novi klub će zamijeniti skupinu Evropa nacija i sloboda (EPA)

Francuska političarka Marine Le Pen objavila je da je osnovan novi, krajnje desni stranački klub u Evropskom parlamentu, savez euroskeptika iz svih dijelova Starog kontinenta, koji moć iz Brisela žele vratiti u nacionalne prijestolnice.

U skupini Identitet i demokracija – ID su Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, Liga zamjenika italijanskog premijera Mattea Salvinija i Alternativa za Njemačku – AfD te nacionalisti iz Austrije, Finske i Danske.

“Izmijenili smo političku kartu Evrope”, rekla je Marine Le Pen govoreći o ID-u, koji ima 73 od 751 zastupnika i peta je po snazi skupina u EP-u, odmah iza Zelenih.

Taj će klub zamijeniti skupinu Evropa nacija i sloboda, koja je imala 36 mandata u posljednjem sazivu evropskog zastupničkog tijela.

Ujedinjenje oko načelnih ciljeva

Stranke predane jačanju Evrope osvojile su dvotrećinsku većinu na evropskim izborima prošlog mjeseca, no nacionalističke vođe rast na izborima vide kao potvrdu svoje snage.

“I dalje smo manjina, ali veća nego ikad prije”, rekao je čelnik Stranke Finaca Jussi Halla-aho novinarima u Briselu.

Stranke okupljene u ID-u prevladale su međusobne razlike i ujedinile se oko načelnih ciljeva – vraćanje moći zemljama članicama, suzbijanje migracija i sprečavanje širenja islama po Evropi.

“Ne većim ovlastima Evropske unije, ne daljnjoj harmonizaciji, ne podrivanju nacionalne države”, rekao je Joergen Meuthen, suosnivač AfD-a.

No, zbog različitih socijalnih i ekonomskih politika, uključujući budžetsku disciplinu, teško da će te stranke moći donijeti neki povezan politički program.

Očekuju i španski Vox

S obzirom da su britanska stranka Brexit i ostale euroskeptične stranke razasute po ostalim političkim blokovima u parlamentu, ID-u će nedostajati mandati da bi blokirali ili podržali zakone.

Salvinijev savjetnik za vanjsku politiku Marco Zanni, čija je Liga jedna od tri najjače u EP-u, kaže da računaju da će im se priključiti još neke stranke, poput španskog Voxa.

Vox je kasnije saopćio da će se pristupiti umjerenim euroskepticima, Evropskim konzervativcima i reformistima – ECR.

“Poručujem svim strankama koji imaju radikalno drugačiji pogled na Evropu da ćemo ako budemo radili zajedno od toga korist imati svi”, istaknuo je Zanni.

Izvor: Agencije