Le Monde: Smrt Gaida Saleha miješa karte na alžirskom političkom vrhu

'Može li odlazak Saleha promijeniti pravila igre u Alžiru?', pita se francuski list 'Le Monde' (EPA)

Bez obzira na mišljenje Alžiraca o preminulom načelniku Generalštaba Ahmedu Gaidu Salehu, jesu li ga hvalili ili kudili, složni su u tome da se sada nameće pitanje o posljedicama iznenadne smrti snažnog čelnika države te da je to “bolno i tragično iskušenje za Alžir”, kako ga je opisalo Ministarstvo odbrane.

Francuski list Le Monde, komentirajući smrt Gaida Salaha, navodi da se sada nameću sljedeća dva pitanja: može li taj događaj promijeniti pravila igre u Alžiru, odnosno hoće li alžirska vojska nastaviti slijediti tvrdu liniju koju je Saleh postavio u suprotstavljanju građanskom pokretu Hirak ili će se odlučiti za put otvorenosti?

List dalje kaže, bez pokušaja da odgovori na ta pitanja, da novi predsjednik Abdelmadjid Tebboune, koji je postao de facto “glas režima”, tek treba poslati jasne signale u vezi sa svojom politikom koja će uslijediti, s tim da njegov poziv na dijalog ostaje nejasan.

Poziv na odustajanje od autoritarnog režima

Kad je riječ o političkim protivnicima i aktivistima Hiraka, oni oslobađanje zatvorenika savjesti i prestanak kontrole nad audio-vizualnim medijima smatraju preduvjetom svakog mogućeg proboja. Pozivi na mirne proteste i dalje su snažni na društvenim medijima, ali kraj “institucionalnog vakuuma” ne okončava političku krizu, prema navodima Le Mondea.

U tom kontekstu list citira komentar Ihsana al-Kadija, direktora Radija M, koji smatra da bi vladari Alžira 2020. trebali okrenuti stranicu autoritarnog režima i konačno se približiti Alžircima koji su proglasili Alžir republikom građana još 22. februara 2019.

U istom kontekstu portal Mediapart smatra da je Salehova smrt oslabila novog predsjednika, posebno zato što njegov nasljednik u vojsci nije bio toliko blizak s Tebbouneom kao njegov prethodnik, što bi moglo dodatno zakomplicirati stvari, prenosi portal.

Izvor: Agencije