Oglasi

Le Maire za uvođenje poreza digitalnim kompanijama u Evropi

Ministar finansija Francuske je naveo kako je kriza zbog bolesti Covid-19 pokazala relevantnost takvih dažbina.
Bruno le Maire: Ova kriza pokazuje da digitalni divovi prolaze najboljeEPA-EFE

Francuski ministar finansija Bruno le Maire ponovio je kako u Evropi treba uvesti porez digitalnim kompanijama.

Naveo je kako je kriza koju je izazvao korona virus pokazala da je uvođenje takvih dažbina relevantnije nego ikad.

Skoro 140 država pregovara o uvođenju prvih međunarodnih poreskih pravila vezanih za velike tehnološke kompanije koje često iskazuju profit u zemljama s niskim poreskom stopom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Divovi plaćaju najmanje

Zbog epidemije korona virusa, ministarstva finansija su više usredsređena na spašavanje svojih ekonomija nego na preispitivanje zastarjelih poreskih pravila, pa će krajnji rok da se završe razgovori, koji je bio do kraja godine, izgleda biti produžen.

Ova kriza pokazuje da digitalni divovi prolaze najbolje, jednostavno jer su u stanju održati svoje poslovanje, a ipak plaćaju najmanji porez, istakao je Le Maire.

Dosadašnji pokušaji da se uvede digitalni porez širom Evrope propali su zbog protivljenja Irske, gdje mnoge velike američke tehnološke kompanije iskazuju profit, te nekih nordijskih zemalja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.