Le Figaro: Katar odnosi medijsku pobjedu

Dok Doha poziva na dijalog, Rijad i Abu Dabi insistiraju da se prije toga ispuni lista zahtjeva (Screenshot)

Francuski list Le Figaro objavio je u svom izdanju u ponedjeljak tekst pod nazivom ”Saudija nailazi na poteškoće u savladavanju Katara” u kojem baca svjetlo na posljednja dešavanja u zaljevskoj krizi. Prošlo je godinu dana od izbijanja zaljevske krize, navodi Le Figaro, a Rijad i dalje vrši pritisak na Zapad i prijeti Dohi ”vojnom eskalacijom”.     

List naglašava da je pobjeda Katara, koju je odnio braneći sebe u globalnoj medijskoj borbi, slomila krila njegovim protivnicima.  

Godinu dana nakon blokade koju su Kataru nametnule Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, preciznije 5. juna 2017. s ciljem da izoliraju ovu državu od ostatka svijeta, optužujući je za finansiranje terorizma i približavanje Iranu, Doha nije podlegla diktatu svojih susjeda i nije ispunila nijedan od njihovih trinaest zahtjeva, navodi Le Figaro.   

Dok Doha poziva na dijalog, Rijad i Abu Dabi insistiraju da se prije toga ispuni lista zahtjeva. Kuvajtsko medijatorstvo do sada nije dalo nikakve rezultate u smirivanju situacije među zaljevskim susjedima, što zabrinjava američkog predsjednika Donalda Trumpa, a u nešto manjoj mjeri i njegovog francuskog kolegu Emanuela Macrona.     

Iako poslovna klima više nije toliko povoljna zbog krize, navodi Le Figaro, Doha je bila u stanju da se odupre blokadi. Država Katar, koja je do tada zavisila od svojih susjeda, počela je uvoziti prehrambene proizvode iz drugih država, poput Turske, Maroka i Irana. List naglašava da je ova kriza proizvela suprotan efekat od onog kojeg su željeli Rijad i Abu Dabi: ona je gurnula Dohu bliže Teheranu, s kojim Katar dijeli ogromno gasno polje u Zaljevu.   

Prevazilaženje krize

Prema izvoru koji je blizak emiru Katara, šeiku Tamimu bin Hamadu Al Thaniju, Doha je tokom ove godine ”prebrojala svoje prijatelje”.  

List pojašnjava da je Katar uspio prevazići krizu zahvaljujući ranijim politikama emirovog oca, šeika Hamada bin Khalife Al-Thanija, arhitekte modernog Katara, koji je izgradio odnose sa velikim silama, uključujući i Sjedinjene Američke Države – koje imaju svoju vojnu bazu u Kataru, Francusku – potpisnicu sporazuma o odbrani s Dohom, te Veliku Britaniju – glavnog partnera u katarskim investicijama u Evropi.  

Le Figaro ističe da je Katar, suprotstavljajući se ovoj opasnosti, postao znatno naoružaniji, dok su poslovna povezivanja i investicije sa savezničkim zemljama učinile da Katar postane ključan partner ovih država.   

Svojom superiornošću nad susjedima, Katar je uspio pobijediti u međunarodnoj medijskoj borbi u odbrani sebe, što ga je na kraju učinilo pobjednikom u borbi za odnose s javnošću. 

List Le Figaro prenosi riječi jednog francuskog diplomate da su američki i britanski lideri također dobili pismo saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza, jednako onome koje je poslao francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu u kojem prijeti da će upotrijebiti vojnu silu protiv Katara ako Doha nabavi ruski protivraketni sistem S-400.

List smatra kako je medijska pobjeda Katara primorala kralja Salmana da uputi pismo Francuskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama u kojem traži od šefova ovih država da izvrše pritisak na Katar kako bi odustao od kupovine ruskih raketa. Međutim, prijeteći ton u saudijskom pismu nije se dopao francuskom predsjedniku Macronu, navodi Le Figaro.

Izvor: Al Jazeera